Wykonanie
Szparagi pobudzają pracę nerek i... odchudzają. Są niskokaloryczne – mają tylko 18 kcal w 100 g, są przy tym pożywne - zawierają sporo
białka.
Szparagi są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. Wspaniale smakują, zarówno jako przystawka, jak i jako dodatek do drugiego dania. (źródło www.poradnikzdrowie.pl)U mnie dziś z
kurczakiem, zapiekane w piekarniku. Rewelacja!
Składniki:6 pojedynczych
filetów z kurczaka,2
jaja,6 łyżek
maki,10 dag
żółtego sera,3 łyżki
masła,3 łyżki
oleju,10-15
szparagów,
sól do smaku,
pieprz.Wykonanie:
Szparagi ugotować przez 25 minut w osolonej wodzie, twarde końce odciąć i odstawić. Filety lekko rozbić, posolić posypać
pieprzem i obtoczyć w
mące.
Jaja rozbić, wymieszać z połową
sera startego i moczyć przygotowane
mięso,
następnie usmażyć na
oleju wymieszanym z
masłem.
Przyrumienić z obu stron na złoty kolor, ułożyć w naczyniu żaroodpornym,
na
mięsie położyć
szparagi i rozłożyć resztę
serai zostawić na kilka minut w piekarniku.