Wykonanie
Domowy przepis na pyszny, zdrowy
przecier pomidorowy. Po co kupować "gotowce" skoro można szybko i łatwo zrobić go samemu :)
Składniki:2 kg
pomidorów½ kg
jabłek½ kg warzyw (
marchew,
pietruszka i
seler)25 dag
cebuli1 łyżka
kminku5 dag
musztardy1 dag zmielonego
pieprzu2
liście laurowe4
goździki200 ml
octu3 łyżki
soli1 łyżka
cukruWykonanie:
Pomidory, warzywa,
jabłka i
cebulę zmielić w maszynce, dodać
przyprawy, przełożyć do garnka i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia gotować na wolnym ogniu 3-4 godziny często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito, ponownie wlać do garnka, zagrzać i gorący przecier wlewać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić mocno, odwrócić do góry dnem, miąższ również zagotować, włożyć do słoika i wykorzystać np. do lecza z
cukinii.