ßßß Cookit - przepis na WIGILIJNY KARP MARYNOWANY

WIGILIJNY KARP MARYNOWANY

nazwa

Wykonanie

Kolejny sposób na "zutylizowanie" resztek po świętach :) Karpia jadam tylko ja i Mama. Co roku po jednym kawałku. A potem jest problem co zrobić z resztą. Pomysł znowu z zeszłorocznego Świata Kobiety. Nigdy nie jadłam innego karpia niż wigilijnego - smażonego na oleju rzepakowym. Zrobiłam z czystej ciekawości.
Taki karp nie może jednak za długo stać - max 5 dni, więc na sylwestra się średnio nadaje ;) a szkoda.
składniki:
- dzwonka smażonego karpia wigilijnego
- 1/2 selera
- pietruszka
- cebula
- goździki
- listki laurowe
- ziarenka pieprzu
- sól, cukier
- szklanka octu (radzę jednak dać mniej)
Warzywa obrać, pokroić w plasterki, zalać 2 szklankami wody. Dodać przyprawy korzenne oraz sól i cukier do smaku. Gotować przez około 20 minut. Następnie do marynaty dolać ocet. Ponownie przyprawić i ostudzić. Zalać karpia marynatą i odstawić conajmniej na 6 godzin.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/12/Wigilijny-karp-marynowany.html