Wykonanie
Pyszny domowy
ketchup, zdrowy bo bez sztucznych konserwantów.
![](/Data/Images/gogusiowo.blogspot.com\2013_slash_10_slash_domowy-ketchup/l/486306715.JPG)
Składniki:3 kg dojrzałych
pomidorów2
marchewki1
pietruszka1 duża
cebula1 mały
seler2 ząbki
czosnku4 łyżki
cukru1 łyżka
soli1 płaska łyżeczka
pieprzu50 ml
octu1 płaska łyżeczka
papryki słodkiejPomidory pokroić na mniejsze kawałki,
cebule pokroić w kostkę,
marchewkę,
pietruszkę,
seler, zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach,
czosnek posiekać.
![](/Data/Images/gogusiowo.blogspot.com\2013_slash_10_slash_domowy-ketchup/l/-32208907.JPG)
Wszystko razem gotować przez godzinę, mieszając by się nie przypaliło.Gdy wszystko jest dobrze rozgotowane, odsączamy sok na sicie.To co zostaje na sicie, rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez sito.Mamy wtedy sok, który znowu gotujemy by zredukował swoją objętość.Dodajemy do niego przetartą mieszankę.
![](/Data/Images/gogusiowo.blogspot.com\2013_slash_10_slash_domowy-ketchup/l/-293357166.JPG)
Nasiona i skórki które zostały nam z przecieru wyrzucamy.Gotujemy nadal przecier z
sokiem, dodajemy,
cukier,
sól,
pieprz,
paprykę i
ocet.Cały czas mieszamy, gdy widzimy że ma odpowiednią konsystencje, nakładamy w słoiczki i pasteryzujemy ok. 10 minut.