Wykonanie
Pyszny domowy
ketchup, zdrowy bo bez sztucznych konserwantów.
Składniki:3 kg dojrzałych
pomidorów2
marchewki1
pietruszka1 duża
cebula1 mały
seler2 ząbki
czosnku4 łyżki
cukru1 łyżka
soli1 płaska łyżeczka
pieprzu50 ml
octu1 płaska łyżeczka
papryki słodkiejPomidory pokroić na mniejsze kawałki,
cebule pokroić w kostkę,
marchewkę,
pietruszkę,
seler, zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach,
czosnek posiekać.
Wszystko razem gotować przez godzinę, mieszając by się nie przypaliło.Gdy wszystko jest dobrze rozgotowane, odsączamy sok na sicie.To co zostaje na sicie, rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez sito.Mamy wtedy sok, który znowu gotujemy by zredukował swoją objętość.Dodajemy do niego przetartą mieszankę.
Nasiona i skórki które zostały nam z przecieru wyrzucamy.Gotujemy nadal przecier z
sokiem, dodajemy,
cukier,
sól,
pieprz,
paprykę i
ocet.Cały czas mieszamy, gdy widzimy że ma odpowiednią konsystencje, nakładamy w słoiczki i pasteryzujemy ok. 10 minut.