Wykonanie
Z podanej porcji mi wyszło 6 słoików 0,5 l. Zabawy trochę jest z takim domowym
ketchupem, no ale dla chcącego nic trudnego. Dla osób lubiących iść na skróty: naprawdę jeżeli chcemy aby
ketchup był gęsty (taki gęsty jak ze sklepu) to niestety musimy tyle czasu go gotować ile jest w przepisie:-) Jeśli ktoś chce zrobić łagodny
ketchup to wystarczy jedynie pominąć
chili.Składniki:3 kg mięsistych
pomidorów3
marchewki3 średnie
cebule1
pietruszka1 mały
seler2 słoiczki
koncentratu pomidorowego (po 190 g każdy)4 ząbki
czosnku4 łyżki
cukru1 łyżka
soli1 łyżka
słodkiej papryki1,5 łyżeczki
chili lub dżemiku z papryczek przepis tutaj(klik)1 łyżeczka
pieprzu50 ml
octu5
liści laurowych5 ziaren
ziela angielskiegoDodatkowo:6 słoików o pojemności 0 , 5 l.Wykonanie:Z
pomidorów usuwamy gniazda nasienna, po czym kroimy na kawałki (nie obieramy ze skóry).
Marchewki,
cebule,
pietruszkę,
seler i
czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa wraz z
koncentratem pomidorowym, liśćmi laurowymi i
zielem angielskim. Całość gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godz. bardzo często mieszając.Po upływie tego czasu całość miksujemy na gładką masę wraz z liśćmi laurowymi i
zielem angielskim (tak aby nie było żadnej skórki i nasionek z
pomidorów - trochę to potrwa:-))Po zmiksowaniu powstałą pulpę doprawiamy pozostałymi
przyprawami, które wcześniej wymieniłam składnikach (
sól,
papryka,
cukier itp.)Ponownie gotujemy ok. 1 h 20 min bardzo często mieszając. Musimy uzyskać gęsty
ketchup dlatego w zależności od rodzaju
pomidorów może to zająć nieco krócej lub nieco dłużej:-)Gorący
ketchup przekładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem.Smacznego