Wykonanie
Efekt zaskoczył mnie samą - gdy pokroiłam tę roladkę musiałam się powstrzymać przed zjedzeniem połowy od razu - ma być na obiad :) Niezwykle pyszna rzecz, rozpływa się w ustach, jest do tego stopnia mięciutka, że trzeba ją bardzo delikatnie kroić. Chorizo nadaje bardzo fajnego, charakterystycznego smaku. Warzywa są pikantno- słodkie, świetny dodatek.Po raz pierwszy miałam okazję sprawdzić, jak działa nowe urządzenie firmy Russel Hobbs - Mini "Ball" Chopper w kilka sekund posiekało mi doskonale
cebulę i chorizo. Genialne urządzenie! - zważywszy już choćby na fakt, że w takim razie już nigdy nie zapłaczę nad żadną
cebulą ;) Poza tym po prostu jest ładne - popatrzcie: to taka kulka, którą możemy w trakcie pracy urządzenia odpowiednio obracać, by wszystko się ładnie rozdrobniło. Bardzo, bardzo fajna pomoc w kuchni. Jeszcze raz dziękuję za wspaniały prezent!
Składniki :2-3 duże kotlety karkowe lub 1 duży plaster1
cebulaok. 10 cm.
kiełbasy chorizo
sól,
pieprz2 łyżki
oleju3
marchewkijasna część niewielkiego
pora2 ząbki
czosnkuPrzygotowanie :Kotlety (lub cały plaster) rozbijam tłuczkiem na grubość ok. 1,5 cm, układam je tak, by na siebie zachodziły i utworzyły jeden duży plaster. Oprószam
mięso solą i
pieprzem. Układam posiekane:
cebulę i
kiełbasę chorizo, po czym zwijam
mięso w roladę (wzdłuż dłuższego
boku), związuję lub spinam. Lekko
solę ją na powierzchni. Tak przygotowaną roladę przekładam na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką
oleju i podsmażam z każdej strony na rumiano. Na dno naczynia do zapiekania wlewam łyżkę
oleju, wsypuję grubo posiekane
marchewki i
pora, dodaję również
czosnek. Warzywa oprószam
solą i
pieprzem, na nich układam podrumienioną roladę, wlewam również płyn ze smażenia. Przykrywam szczelnie naczynie, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na ok. 1,5 do 2 godzin - do miękkości
mięsa. Po tym czasie zwiększam temperaturę do 200 stopni, odkrywam naczynie i piekę roladę jeszcze 10 minut. Upieczonej pozwalam odpocząć przez 10-15 minut, po czym kroję ją w plastry. Podaję z
ziemniakami lub
kaszą, oraz razem z pieczonymi warzywami.Przepis autorski.
Trzy bzyki i
zero łez :)
Pięć bzyków :) - zobaczcie jak drobno posiekana jest
kiełbasa chorizo