Wykonanie
Składniki:- 150g
zielonej soczewicy- 2
marchewki- 1
cebula- 1 puszka
pomidorów w kawałkach- 1 łyżka
przecieru pomidorowego- ok. 250g
kiełbasy- 1 ząbek
czosnku-
sól i
pieprz-
olejSposób przygotowania:1.
Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy.2.
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki, ząbek
czosnku i
cebulę siekamy, następnie podsmażamy na łyżce
oleju. Później przekładamy do garnka, dodajemy
pomidory, przecier, dusimy do miękkości
marchewki.3. Na patelni podsmażamy
kiełbasę pokrojoną w plasterki.4. Do miękkiej
marchewki, ale nierozgotowanej dodajemy
soczewicę,
kiełbasę, dusimy ok. 10 min., pod koniec przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gotowe danie podajemy z
pieczywem.Inspiracja:escapadegourmande