ßßß Cookit - przepis na Pierogi z marchewką? Musicie spróbować!!!

Pierogi z marchewką? Musicie spróbować!!!

nazwa

Wykonanie

Przepis na pierogi z marchewką miałam wypróbować już dawno. Pomysł podpatrzony na blogu Kopalnia Smaków niesamowicie mi się podobał, ale przyznam, że miałam spore obawy, czy pierogi mogą naprawdę dobrze smakować z marchewką. Stwierdziłam, że nie przekonam się, dopóki nie spróbuję, najwyżej więcej przepisu nie powtórzę. Już sam farsz bardzo mi posmakował, nie mówiąc o całości! Smakują naprawdę wspaniale - zarówno tuż po ugotowaniu, smażone, jak i otoczone warzywnym sosem. Próbowaliśmy każdej z tych wersji :). W myślach krążyła jeszcze jedna - ugotowane pierogi, a na wierzchu kawałki usmażonego boczku... mmm :)
Składniki i przygotowanie ciasta - takie jak w przepisie .
Składniki na farsz:
- 4 marchewki,
- 1-2 cebule,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz do smaku.
Na początku przygotowujemy farsz. Marchewki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy ok. 5 minut od zagotowania. Po tym czasie marchewki ścieramy na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzewamy olej (1 łyżkę), a następnie podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy do niej startą marchew. Smażymy przez chwilę. Zdejmujemy z kuchenki, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pierogi (ciasto wyrabiamy, gdy będzie gotowy). Gotujemy kilka minut od wypłynięcia w osolonej wodzie (czas gotowania zależny od grubości ciasta). Podajemy ugotowane, podsmażone, w sosie lub z podsmażoną cebulką, boczkiem. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/01/pierogi-z-marchewka-musicie-sprobowac.html