Wykonanie
Przepis na pierogi z
marchewką miałam wypróbować już dawno. Pomysł podpatrzony na blogu Kopalnia Smaków niesamowicie mi się podobał, ale przyznam, że miałam spore obawy, czy pierogi mogą naprawdę dobrze smakować z
marchewką. Stwierdziłam, że nie przekonam się, dopóki nie spróbuję, najwyżej więcej przepisu nie powtórzę. Już sam farsz bardzo mi posmakował, nie mówiąc o całości! Smakują naprawdę wspaniale - zarówno tuż po ugotowaniu, smażone, jak i otoczone warzywnym sosem. Próbowaliśmy każdej z tych wersji :). W myślach krążyła jeszcze jedna - ugotowane pierogi, a na wierzchu kawałki usmażonego
boczku... mmm :)
Składniki i przygotowanie ciasta - takie jak w przepisie .Składniki na farsz:- 4
marchewki,- 1-2
cebule,-
olej do smażenia,-
sól,
pieprz do smaku.Na początku przygotowujemy farsz.
Marchewki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka z
wodą. Gotujemy ok. 5 minut od zagotowania. Po tym czasie
marchewki ścieramy na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzewamy
olej (1 łyżkę), a następnie podsmażamy
cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy do niej startą
marchew. Smażymy przez chwilę. Zdejmujemy z kuchenki, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pierogi (ciasto wyrabiamy, gdy będzie gotowy). Gotujemy kilka minut od wypłynięcia w osolonej wodzie (czas gotowania zależny od grubości ciasta). Podajemy ugotowane, podsmażone, w sosie lub z podsmażoną
cebulką,
boczkiem. Smacznego!