ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasteczka ryżowe

Migdałowe ciasteczka ryżowe

nazwa

Wykonanie

Po tradycyjnych ciasteczkach ryżowych przyszedł czas na pyszne, migdałowe, z dodatkiem czekolady. Piekłam je trochę krócej, przez co są lekko wilgotne i ma się wrażenie, że lekko się ciągną w środku. Te zdecydowanie wpisują się na listę ulubionych i bardzo je Wam polecam.
Składniki:
200 g. miękkiego masła
1 szklanka cukru 1 opakowanie (160 g) kleiku ryżowego
100 g. wiórków kokosowych
20 g. mielonych migdałów
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta kwasku cytrynowego
szczypta soli do ubijania białek
1 łyżeczka ciemnego kakao
1-2 krople ekstraktu migdałowego
50 g. czekolady mlecznej
Przygotowanie :
Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka, kwasek cytrynowy, proszek do pieczenia. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli. Do masła z cukrem i żółtkami dodaję ekstrakt migdałowy i kakao, mieszam. Następnie dodaję po porcji kleiku, wiórków, migdałów i piany z białek, mieszam. Wyrabiam chwilę ciasto ręką, po czym formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je, nadaję podłużny kształt i układam na blasze wyłożonej papierem (ciastka w trakcie pieczenia rosną i lekko się rozlewają, trzeba zachować odstępy) Piekę w temp. 150 stopni, sprawdzając po ok. 30-35 minutach, czy są gotowe. Odstawiam do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, przekładam ją do woreczka, ucinam róg i wyciskając ozdabiam ciasteczka. Pozwalam czekoladzie całkowicie zastygnąć (można wstawić ciastka na 10 minut do lodówki).
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/09/migdaowe-ciasteczka-ryzowe.html