Wykonanie
Soczysty i lekki
filet z kurczaka nadziany pikantnym
serem, pachnący
ziołami, pieczony z
jabłkiem i
czosnkiem. Idealnym dodatkiem jest
ryż ugotowany na sypko.
Składniki na 1 porcję :1 pojedynczy
filet z kurczaka0,5 łyżeczki delikatnej
musztardykawałek
twardego sera typu
feta (słony)kilka listków świeżej
bazyliiPrzyprawy:
sól,
pieprz,
suszone oregano i
majeranek1
jabłko pokrojone na ćwiartki1 ząbek
czosnkuDodatkowo :
olejPrzygotowanie :Nacinam filet wzdłuż grubszej strony tak, by powstała kieszonka. Smaruję jej wnętrze
musztardą, układam liście
bazylii i słupek
sera. Składam i spinam oba końce. Tak przygotowany filet oprószam
solą,
pieprzem i
ziołami, odkładam na 2 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzewam łyżkę
oleju i pod pokrywką smażę fileta po 2 minuty z każdej strony. Na dno naczynia do zapiekania wlewam trochę
oleju, układam ćwiartki
jabłka, przekładam podsmażone
mięso. Sos
spod smażenia również przelewam do naczynia, dorzucam przekrojony
czosnek. Naczynie przykrywam szczelnie i na godzinę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Następnie odkrywam i piekę jeszcze 15 minut. Filety podaję z
ryżem i sosem z pieczenia.Przepis autorski.