Wykonanie
Dostałam dużą ilość
brokułów i
kalafiora, a jestem w trakcie zakupu dużej zamrażarki - do starej zmieściło się zaledwie trochę.
Będę więc moi Kochani raczyć Was moimi pomysłami na te pyszne, letnie warzywa : )Dziś wersja pieczona. Surowe
brokuły pomieszałam z
serem lazur,
czosnkiem i
sosem pomidorowym i nadziałam nimi
papryki - w trakcie pieczenia smak wszystkich składników pięknie się połączył i efekt końcowy jest naprawdę zadowalający! Niedużo pracy, bo przecież nawet nie gotowałam
brokułów, a obiad wyszedł bardzo smaczny i niedrogi. Nie trzeba nawet oddzielnie robić sosu, bo ten robi się sam i po przekrojeniu
papryki wypływa taki pachnący
czosnkiem i
serem ... No i obiad jest leciuchny - z bardzo niewielką ilością tłuszczu, zwłaszcza że ilość
sera można zmniejszyć.




Składniki :5-6 dużych, białych
papryk1 średni
brokuł150 g.
sera typu lazur2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku
sos pomidorowy, użyłam Del
Monte (dystrybucja firma Develey)
oliwaświeża
bazyliaPrzygotowanie :
Brokuła dzielę na różyczki i siekam drobno, przekładam do miski. Dodaję pokrojony drobno
ser (zostawiam trochę do ozdoby), posiekany
czosnek i kilka łyżek
sosu pomidorowego, doprawiam wszystko do smaku
solą i
pieprzem.
Papryki myję dokładnie, odcinam górną część (jak czapeczkę) i pozbawiam je nasion. Wszystkie faszeruję
brokułem z
serem i
sosem pomidorowym, na górze układam kawałki
sera i po listku
bazylii. Tak przygotowane
papryki układam w naczyniu z odrobiną
oliwy na dnie, przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę przez ok. 40 minut w temperaturze 220 stopni C. Następnie zdejmuję folię, zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze do momentu, aż
ser na górze się zrumieni.Przepis autorski.







