Wykonanie
Pesto jest stałym bywalcem w mojej kuchni, ale rzadko robię go w pełnej wersji, bo albo nie mam
orzeszków pinii, albo nie dodaję
czosnku, żeby nie 'pachnieć' w pracy itp ;) Tym razem pesto zrobiłam ze wszystkim składnikami i z przewagą orzeszków oraz
sera czyli tak jak lubię najbardziej :)Jeśli robisz pesto jako dodatek, może być ono bardziej gęste. Natomiast jeśli jest jedynym towarzystwem
makaronu, polecam dodać więcej
oliwy.Składniki:1 pęczek/ doniczka
bazylii (same listki)2-3 łyżki tartego
sera pecorino lub
parmezan2-3 łyżki
orzeszków piniioliwa z oliwek, ilość zależy od pożądanej konsystencji1-2 ząbki
czosnku (można pominąć jeśli będzie stosowany do kanapek)
sólświeżo mielony
pieprzZ tej porcji wyjdzie pesto, które będzie idealne do
makaronu dla 2óch osób.Przygotowanie: Wszystkie składniki (
bazylię,
ser,
orzeszki pinii i
oliwę) wraz z
przyprawami (
sól,
pieprz,
czosnek) zmiksuj na gładką masę w malakserze/blenderze.Smacznego :)