Wykonanie
Pesto
molto presto

Składniki:duży pęk swieżej
bazyliimałe opakowanie
orzeszków piniikawałek
sera pecorino romano,
sól,
pieprz, (2-3 ząbki
czosnku),
oliwa z oliwek – najlepsza gatunkowo i świeża (jeśli będzie taka sobie to i pesto się nie uda, zwłaszcza że kiedy robimy pesto prawie zawsze robimy więcej, na zapas, więc to jest kolejny argument na to, żeby
mieć super
oliwę. I żeby zrobić pesto w domu. Te kupowane są jak zwykle na drugim miejscu, bo zawierają w smaku nieokreślony "zajzajer",który jest lekko odpychający.

Przygotowanie:Wrzuć do miksera
bazylię,
orzechy, drobno pokrojony
ser oraz
sól,
pieprz i
czosnek. Wlej filiżankę
oliwy z oliwek. Miksuj nie za długo, aby drobne grudeczki z
sera i
orzechów pozostały wyczuwalne, chodzi o to, aby nie był to gładki krem, a raczej pasta. Przełóż do czystego słoika i dolej jeszcze troche
oliwy na wierzch, aby
oliwa przykryła sos. Wtedy sos możesz przechowywać w lodówce nawet pół roku, nie zepsuje się, pod warunkiem że
oliwa będzie na wierzchu jako naturalny konserwant.

Taki sos to prawdziwy skarb. Do
sałat, do
makaronów i do
chleba. Wracasz do domu, przyrządzasz
sałatę, wstawiasz swój ulubiony rodzaj
makaronu, gotujesz go al dente, dodajesz swoje pesto, mieszasz
sałatę, otwierasz butelkę
czerwonego wina, albo nawet nie, i …..już wiesz o co chodzi w życiu. A wszystko dzięki domowemu pesto...