Wykonanie
W tym tygodniu obiady gotuję tylko dla siebie :) Czyli będzie szybko i nieskomplikowanie. Lubię smażone
ziemniaki, ale pomyślałam, żeby je podczas tego procesu troszkę odchudzić - i oprócz niewielkiej ilości tłuszczu na samym początku smażenia większość substancji tłuszczowej stanowi w mojej potrawie ...
mleko :) Ziemniaczki są delikatne i bardzo aromatyczne. Zjadłam je z kilkoma liśćmi
sałaty.



Składniki na jedną porcję :5-6 niewielkich
młodych ziemniakówspora ilość posiekanych:
koperku,
natki pietruszki,
szczypiorku,
majeranku i
tymiankusól,
pieprz do smaku1 łyżeczka
oleju lub
oliwyok. pół szklanki
mleka (3,2%)Przygotowanie :Obrane lub porządnie wyszorowane
ziemniaki kroję na ósemki, przekładam na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, lekko
solę i pod przykryciem smażę 3-4 minuty, by się lekko zrumieniły. Następnie dolewam 1/3
mleka, mieszam i pod przykryciem na mniejszym ogniu smażę dalej - powtarzam ten proces co kilka minut dolewając
mleko (to będzie wyparowywać). Gdy dolewam
mleko ostatni raz, dodaję posiekane
zioła, mieszam by wszystkie
ziemniaki się nimi pokryły, doprawiam
solą i
pieprzem.
Ziemniaki powinny być miękkie po ok. 15 minutach. Podaję jako samodzielne danie, z surówką.Przepis autorski.

