Wykonanie
Podejrzałam gdzieś jakiś czas temu ciekawy sposób na przyrządzenie kotletów mielonych, więc sprawdziłam go dziś - przyjemne, smaczne danie. Zagapiłam się niestety i zamiast pięknych, płynnych
żółtek usmażyły mi się
jajka na twardo, ale przyjmijmy że tak było zakładane;-)



Składniki na 4 porcje :0,5 kg
mięsa mielonego z
szynki wieprzowej5
jajek5 łyżek
bułki tartej +
bułka do panierowania1 spora
cebula3 łyżki ciemnego
sosu sojowego1/3 łyżeczki
curryposiekany
kopereksól,
pieprzDodatkowo :
olej do smażenia
czerwona paprykakopereksól,
pieprzPrzygotowanie :Przekładam
mięso do miski, dodaję 1
jajko,
bułkę tartą, bardzo drobno posiekaną
cebulę i wyrabiam na jednolitą masę. Dodaję
sos sojowy,
koperek,
curry, doprawiam
solą i
pieprzem. Dzielę masę na 4 równe porcje, a każdej porcji formuję placek średnicy minimum 12 cm. Tak przygotowane kotlety panieruję w
bułce tartej i przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym
olejem. Smażę po 3 minuty z każdej strony, zdejmuję na talerz i
ostrym nożykiem wykrajam kółka średnicy ok. 6-7 cm. Powstałe
mięsne obręcze przekładam z powrotem na patelnię, wbijam ostrożnie do środka po 1
jajku, doprawiam
jajka wg uznania, przykrywam patelnię pokrywką i na malutkim ogniu smażę aż zetną się
białka. Podaję z
ziemniakami.




