Wykonanie
Tort wyszedł wysoki i bardzo okazały. Bardzo odpowiadał mi smak, tort nie był również zbyt słodki - świeżości dodały
truskawki i lekko kwaskowaty mus
brzoskwiniowy.
Beza stałą się przyjemną pianką, a wszystko połączyła delikatna masa śmietanowa.
Składniki na tortownicę średnicy 24 cm:
Biszkopt :6
jajek w temperaturze pokojowejszczypta
soli1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 i 1/4 szklanki
cukru pudru1 i 1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaczerwony lub
różowy barwnik spożywczyMasa śmietanowa:500 ml.
śmietanki 30%3 łyżki
cukru pudru1
galaretka agrestowaBeza :3
białkaszczypta
soli3/4 szklanki
cukru pudruMus
brzoskwiniowy :duża puszka
brzoskwiń w lekkim
syropie (ok. 600 g)1
kisiel brzoskwiniowy lub
morelowysok z połowy
cytryny1 łyżka
masłaewentualnie
cukier puder do smakuDo nasączenia :ok. pół szklanki przegotowanej chłodnej
wodysok z połowy
cytryny1 łyżeczka
cukruDodatkowo :świeże
truskawki2 tabliczki
mlecznej czekolady1/3 szklanki słodkiej
śmietanki 30%masło do natłuszczenia tortownicy
mąka do oprószenia tortownicyPrzygotowanie :
Beza : Ubijam
białka z
solą na sztywną pianę, po czym stopniowo dodaję
cukier. Masę wykładam na blachę z papierem i piekę 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Pozostawiam do całkowitego przestudzenia.
Biszkopt :
Jajka ucieram z
solą i
cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dodaję
cukier puder przesiany z
proszkiem do pieczenia, miksuję by ciasto było gładkie. Dodaję barwnik, dokładnie mieszam. Ciasto wlewam do natłuszczonej i posypanej
mąką tortownicy. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 30 minut - do suchego patyczka. Gdy jest zupełnie zimny, przekrajam go na pół.Mus
brzoskwiniowy : Wyjmuję
brzoskwinie z
syropu i miksuję je na gładką masę. Przekładam ją do rondla i podgrzewam - nie zagotowując. Połowę
syropu (druga nie będzie potrzebna) dokładnie mieszam z
kisielem i mieszam z
brzoskwiniami, dodaję
sok z cytryny. Podgrzewam razem do zgęstnienia, ewentualnie dosładzam, dodaję
masło. Odstawiam do przestudzenia.Masa śmietanowa : Przygotowuję
galaretkę w niepełnej szklance
wody, schładzam ją. Schłodzoną minimum 12 godzin
śmietankę ubijam kilka minut, po czym stopniowo dodaję
cukier puder. Gdy
śmietana jest ubita, powoli dolewam lekko tężejącą
galaretkę.Nasączam połową
wody z sokiem cytrynowym jedną część
biszkoptu, na nią wykładam połowę musu
brzoskwiniowego, następnie połamaną w kawałki
bezę. Przekładam
biszkopt z powrotem do tortownicy, by stanowiła formę dla masy śmietanowej. Wykładam 3/4 masy śmietanowej, układam przekrojone na pół
truskawki. Przykrywam je cienką warstwą masy śmietanowej, a na niej układam drugą część
biszkoptu. Nasączam go pozostałym płynem, wykładam resztę masy śmietanowej i całość przykrywam musem. Tak przygotowany tort wstawiam na kilka godzin do schłodzenia, po czym zdejmuję bok tortownicy i ozdabiam boki
tortu czekoladą (rozpuszczona w kąpieli
wodnej, po czym pomieszana ze
śmietanką). Tort przechowuję w lodówce.Przepis autorski.