ßßß Cookit - przepis na Tort z masą śmietanową, truskawkami i musem brzoskwiniowym.

Tort z masą śmietanową, truskawkami i musem brzoskwiniowym.

nazwa

Wykonanie

Tort wyszedł wysoki i bardzo okazały. Bardzo odpowiadał mi smak, tort nie był również zbyt słodki - świeżości dodały truskawki i lekko kwaskowaty mus brzoskwiniowy. Beza stałą się przyjemną pianką, a wszystko połączyła delikatna masa śmietanowa.
Składniki na tortownicę średnicy 24 cm:
Biszkopt :
6 jajek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
czerwony lub różowy barwnik spożywczy
Masa śmietanowa:
500 ml. śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka agrestowa
Beza :
3 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
Mus brzoskwiniowy :
duża puszka brzoskwiń w lekkim syropie (ok. 600 g)
1 kisiel brzoskwiniowy lub morelowy
sok z połowy cytryny
1 łyżka masła
ewentualnie cukier puder do smaku
Do nasączenia :
ok. pół szklanki przegotowanej chłodnej wody
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo :
świeże truskawki
2 tabliczki mlecznej czekolady
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
masło do natłuszczenia tortownicy
mąka do oprószenia tortownicy
Przygotowanie :
Beza : Ubijam białka z solą na sztywną pianę, po czym stopniowo dodaję cukier. Masę wykładam na blachę z papierem i piekę 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Pozostawiam do całkowitego przestudzenia.
Biszkopt : Jajka ucieram z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dodaję cukier puder przesiany z proszkiem do pieczenia, miksuję by ciasto było gładkie. Dodaję barwnik, dokładnie mieszam. Ciasto wlewam do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 30 minut - do suchego patyczka. Gdy jest zupełnie zimny, przekrajam go na pół.
Mus brzoskwiniowy : Wyjmuję brzoskwinie z syropu i miksuję je na gładką masę. Przekładam ją do rondla i podgrzewam - nie zagotowując. Połowę syropu (druga nie będzie potrzebna) dokładnie mieszam z kisielem i mieszam z brzoskwiniami, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam razem do zgęstnienia, ewentualnie dosładzam, dodaję masło. Odstawiam do przestudzenia.
Masa śmietanowa : Przygotowuję galaretkę w niepełnej szklance wody, schładzam ją. Schłodzoną minimum 12 godzin śmietankę ubijam kilka minut, po czym stopniowo dodaję cukier puder. Gdy śmietana jest ubita, powoli dolewam lekko tężejącą galaretkę.
Nasączam połową wody z sokiem cytrynowym jedną część biszkoptu, na nią wykładam połowę musu brzoskwiniowego, następnie połamaną w kawałki bezę. Przekładam biszkopt z powrotem do tortownicy, by stanowiła formę dla masy śmietanowej. Wykładam 3/4 masy śmietanowej, układam przekrojone na pół truskawki. Przykrywam je cienką warstwą masy śmietanowej, a na niej układam drugą część biszkoptu. Nasączam go pozostałym płynem, wykładam resztę masy śmietanowej i całość przykrywam musem. Tak przygotowany tort wstawiam na kilka godzin do schłodzenia, po czym zdejmuję bok tortownicy i ozdabiam boki tortu czekoladą (rozpuszczona w kąpieli wodnej, po czym pomieszana ze śmietanką). Tort przechowuję w lodówce.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/05/tort-z-masa-smietanowa-truskawkami-i.html