Wykonanie
Robienie
tortów sprawia mi wielką przyjemność.Staram się, aby nie tylko ładnie wyglądał, ale również smakował.
Biszkopt zrobiony w tortownicy o średnicy 21 cmSkładniki na
biszkopt :4
jajkaniepełna szklanka
cukruniepełna szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaJajka miksujemy z
cukrem, tak długo aż rozpuści się
cukier i masa
potroi swoją objętość.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy powoli
mąkę z proszkiem do masy jajecznej. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 st.C. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy
biszkopt jest upieczony. Po ostygnięciu dzielimy na trzy blaty.Poncz :1/2 szklanki
wodysok 1/2
cytryny2 łyżki
cukru.Całość zagotowujemy, aż rozpuści się
cukier. Odstawiamy do ostygnięcia.
Bita śmietana:duża
śmietana kremówka 30 %2 łyżki
cukru pudru1 paczka
śmietan - fixKremówkę ubijamy na wysokich obrotach, po 2-3 minutach dodajemy
cukier i zmniejszamy obroty. Miksujemy kilka minut. Na koniec dodajemy
śmietan fix i ubijamy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy właściwą konsystencję
bitej śmietany.Krem
pomarańczowy:1
białko70 gram
cukru110 gram
masła (temperatura pokojowa)sok z małej
pomarańczy (ewentualnie można jeszcze dodać skórkę z
pomarańczy)
Białko ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy
cukier. Naczynie z
białkiem umieszczamy w kąpieli
wodnej, aż
cukier się rozpuści - ma powstać dość sztywna masa. Następnie naczynie z
bezą zdejmujemy z kąpieli
wodnej i ubijamy nadal, aż miska się ochłodzi.
Masło do
bezy dodajemy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodajemy sok z
pomarańczy. Krem przechowujemy w lodówce.Każdy z blatów nasączamy po kolei ponczem. Przekładamy
bitą śmietaną. Całość smarujemy na wierzchu i po bokach kremem
pomarańczowym. Ozdabiamy wedle uznania, w tym przypadku są to gwiazdki z
bitej śmietany wyciśnięte szprycą i
kakaowa posypka. Boki są posypane wiórkami kokosowymi.