ßßß Cookit - przepis na Fantazja kokosowa

Fantazja kokosowa

nazwa

Wykonanie

To ciasto wygląda dość reprezentacyjnie, więc sprawdzi się na domowych uroczystościach i świętach. Składa się z puszystego biszkoptu i kokosowej bezy, przełożonych kremem kokosowym, a całość jest wykończona pyszną polewą z białej czekolady.
Składniki na dużą blachę :
Biszkopt :
6 jajek
szczypta soli
1,2 szklanki cukru pudru (1 i 1/5 szklanki)
1,2 szklanki mąki pszennej (1 i 1/5 szklanki)
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza :
5 białek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych
Krem kokosowy :
0,5 l. mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3-4 pełne łyżki cukru
1,5 kostki miękkiego masła
kilka łyżek likieru kokosowego lub innego alkoholu
5 wafelków princessa kokosowa
Polewa :
2 tabliczki białej czekolady
1 łyżka masła
5 łyżek słodkiej śmietanki
Dodatkowo :
2 wafelki princessa kokosowa - do posypania
Przygotowanie :
Biszkopt: Jajka w temperaturze pokojowej ubijam na puszystą masę z solą, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Ubijając dodaję stopniowo przesianą mąkę z cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto wykładam na blachę wyłożoną papierem (natłuszczonym i oprószonym mąką). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Po całkowitym ostudzeniu przekrajam ciasto na dwa blaty.
Beza: białka (temperatura pokojowa) ubijam na sztywno ze szczyptą soli, po czym stopniowo dodaję cukier, a na końcu wiórki kokosowe. Dokładnie mieszam. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika (170 stopni C ) na 20 minut. Po upieczeniu wyjmuję bezę, przewracając blachę. Ostrożnie zdejmuję papier.
W 1/2 szklanki mleka mieszam oba budynie, cukier i skrobię ziemniaczaną. Gotuję budyń na pozostałym mleku, studzę go i ucieram z masłem. Dodaję likier koksowy. Wafelki siekam drobno, dodaję do kremu.
Blat ciasta smaruję połową kremu i przykrywam blatem bezowym. Wykładam pozostały krem i przykrywam drugim biszkoptowym blatem.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (miska na garnku z gotującą się wodą, jej dno nie może dotykać wrzątku), dodaję masło i śmietankę - mieszam energicznie, aż postanie błyszcząca masa. Wykładam ją łopatką na ciasto, wyrównuję powierzchnię. Posypuję ciasto posiekanymi wafelkami.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/05/fantazja-kokosowa.html