Wykonanie
To ciasto wygląda dość reprezentacyjnie, więc sprawdzi się na domowych uroczystościach i świętach. Składa się z puszystego
biszkoptu i kokosowej
bezy, przełożonych kremem
kokosowym, a całość jest wykończona pyszną polewą z
białej czekolady.
Składniki na dużą blachę :
Biszkopt :6
jajekszczypta
soli1,2 szklanki
cukru pudru (1 i 1/5 szklanki)1,2 szklanki
mąki pszennej (1 i 1/5 szklanki)2 łyżki
cukru waniliowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaBeza :5
białekszczypta
soli3/4 szklanki
cukru pudru3/4 szklanki drobnych wiórek
kokosowychKrem
kokosowy :0,5 l.
mleka2 budynie
waniliowe bez
cukru2 łyżki
skrobi ziemniaczanej3-4 pełne łyżki
cukru1,5 kostki miękkiego
masłakilka łyżek
likieru kokosowego lub innego
alkoholu5
wafelków princessa kokosowaPolewa :2 tabliczki
białej czekolady1 łyżka
masła5 łyżek słodkiej
śmietankiDodatkowo :2
wafelki princessa kokosowa - do posypaniaPrzygotowanie :
Biszkopt:
Jajka w temperaturze pokojowej ubijam na puszystą masę z
solą,
cukrem waniliowym i
cukrem pudrem. Ubijając dodaję stopniowo przesianą
mąkę z
cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto wykładam na blachę wyłożoną papierem (natłuszczonym i oprószonym
mąką). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Po całkowitym ostudzeniu przekrajam ciasto na dwa blaty.
Beza:
białka (temperatura pokojowa) ubijam na sztywno ze szczyptą
soli, po czym stopniowo dodaję
cukier, a na końcu
wiórki kokosowe. Dokładnie mieszam. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika (170 stopni C ) na 20 minut. Po upieczeniu wyjmuję
bezę, przewracając blachę. Ostrożnie zdejmuję papier.W 1/2 szklanki
mleka mieszam oba budynie,
cukier i
skrobię ziemniaczaną. Gotuję
budyń na pozostałym
mleku, studzę go i ucieram z
masłem. Dodaję
likier koksowy.
Wafelki siekam drobno, dodaję do kremu.Blat ciasta smaruję połową kremu i przykrywam blatem
bezowym. Wykładam pozostały krem i przykrywam drugim
biszkoptowym blatem.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli
wodnej (miska na garnku z gotującą się
wodą, jej dno nie może dotykać wrzątku), dodaję
masło i
śmietankę - mieszam energicznie, aż postanie błyszcząca masa. Wykładam ją
łopatką na ciasto, wyrównuję powierzchnię. Posypuję ciasto posiekanymi
wafelkami.Przepis autorski.