Wykonanie
Wykorzystuję wspaniałą wiosnę i dlatego na śniadanie zagościła dziś u nas jajecznica z pokrzywą -
młode listki smakują wyśmienicie, powinniśmy je jeść właśnie teraz, przed kwitnieniem. Zawiera dużo cennych dla naszych organizmów witamin i mikroelementów.Po zerwaniu całych łodyg (przydadzą się rękawiczki) można je dokładnie przepłukać pod bieżącą
wodą i w szczelnym pojemniku przechowywać w lodówce przez kilka dni. Do potraw używa się liści, które wtedy zrywamy z łodyg - są dalej świeże i pięknie zielone.Przypominam przy okazji przepis na pokrzywę duszoną z
czosnkiem i
śmietanką.
Składniki :1
jajko1
białkoduża garść świeżych listków
młodej pokrzywy5 łyżek
mleka1 łyżeczka
masłaszczypiorek do posypania
sól,
pieprzPrzygotowanie :Wcześniej umytą i osuszoną pokrzywę siekam na kawałki. Na patelni rozgrzewam
masło, wrzucam pokrzywę, oprószam ją
solą i smażę przez 2-3 minuty, aż zmniejszy objętość.
Jajko roztrzepuję z
białkiem i
mlekiem w miseczce, wlewam na patelnię, dodaję przekrojone na części
pomidorki cherry. Doprawiam
solą i
pieprzem, smażę wg uznania. Przed podaniem posypuję posiekanym
szczypiorkiem.