Wykonanie
Wyglądają niczym główki
czosnku - zawadiacko :) A powstały, bo chciałam wykorzystać
mięso i warzywa z rosołu. Polecam Wam nowy sposób na ciasto, dodałam do niego
masło i faktycznie to jest to- jest miękkie, bardzo elastyczne, skleja się genialnie - nie ma najmniejszego problemu z przygotowaniem pierożków. Farsz jest leciutki i soczysty, posmakuje dzieciom. Z tej porcji
mąki (użyłam świetnej
mąki pszennej T 750 ze sklepu Kłos-Pol) zrobiłam 35 sztuk.
Składniki na ciasto :2,5 szklanki
mąki pszennej T 750, polecam
mąkę firmy Kłos- Pol1
żółtko20 g. miękkiego
masła ( 1/10 kostki)szczypta
soliok. 1 szklanka gorącej
wodyFarsz:250 g.
mięsa drobiowego z rosołu3 ugotowane
marchewki2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszki0,5 łyżeczki
pieprzu cayennesól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Składniki farszu blenduję i doprawiam.
Mąkę,
masło,
sól i
żółtko przekładam do miski, stopniowo dolewam
wodę i najpierw łyżką, a
potem ręką zagniatam jednolite ciasto (ewentualnie podsypuję odrobinę
mąką). Rozwałkowuję ciasto na placek grubości ok. 3-4 mm, wycinam kółka (u mnie średnica 9,5 cm). Na środek każdego kółka wykładam porcję farszu. Sklejam brzegi kółka, składając je jak harmonijkę, aż całe kółko się zamknie - dokładnie sklejam powstały dzióbek. Tak przygotowane pierogi gotuję w posolonym wrzątku 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podaję z podsmażoną
cebulką.Przepis autorski.