Wykonanie
Uszka sporządzam przeważnieraz w roku. Zwykle do wigilijnegobarszczu. Zdarzają się jednaktak wspaniałe uroczystości i wydarzenia, które wymagająświątecznej oprawy.Składniki na ciasto:350 g przesianej
mąki pszennej,2 łyżki stopionego
masła,2
żółtka, pół łyżeczki
soli i okołopół szklanki ciepłej
wody .
Mąkę wsypałam na stolnicę,dodałam
żółtka i
masło. Cały czas mieszając dodawałam
wodę wymieszaną z
solą.Zagniotłam jędrne, ciągliwe, elastyczne ciasto, owinęłam je w ściereczkę i odłożyłam na kilkanaście minut by odpoczęło.Wcześniej przygotowałam farsz.60 dag
pieczarek oczyściłam i starłam na tarce o największych oczkach.Przełożyłam na dużą patelnię, posoliłam, odparowałam nadmiar
wody.Następnie dodałam nieco
oleju, doprawiłam
pieprzem i
majerankiem.Na drugiej patelni zasmażyłam jedną dużą
cebulę drobno posiekaną.Kiedy zrobiła się rumiana dodałam do
pieczarek.Do masy dodałam czubatą łyżkę
otrębów owsianych i raz jeszcze doprawiłamdo smaku
solą,
pieprzem oraz łyżką
soku z cytryny.Ciasto rozwałkowałam cienko, pokroiłam na kwadraty o
boku 4,5 cm.Na każdy nakładałam farsz, dokładnie zlepiałam brzegi.Końce o najdłuższym
boku zlepiałam razem, tworząc uszka.Gotowałam partiami we wrzącej, osolonej wodzie.Podałam z czerwonym barszczem, choć równie dobrze pasowałybydo rosołu, albo innej czystej zupy.Bardzo smacznie polecam :)