Wykonanie
Potrawkę robię zazwyczaj wtedy, kiedy mam już ugotowany gar rosołu. Wtedy wykorzystuję część rosołu oraz ugotowane piersi, które po wyjęciu z rosołu nie znajdują u mnie amatorów.Potrawkę podaję zazwyczaj z
ryżem ugotowanym na sypko albo z
ziemniakami. Tym razem wyjątkowo zaserwowałam z
makaronem, którego zbyt dużo ugotowałam do rosołu.
Składniki:2
piersi z kurczaka600 ml rosołu1 ugotowana
marchewka2
żółtka3 łyżki
mąkiok. 50 g
masłasólpieprznatka pietruszkiWykonanie:Na patelni roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę i mieszamy intensywnie. Następnie wlewamy ugotowany wcześniej rosół, mieszamy najlepiej rózgą, aby nie zrobiły się grudki . Do sosu dodajemy
żółtka, mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy do smaku:
pieprzem i
solą. Posypujemy posiekaną
natką pietruszki i dodajemy ugotowaną w rosole
marchewkę, pokrojoną w kostkę. Pierś kroimy na kawałki lub w całości przekładamy do naszego sosu. Wiele osób dodaje jeszcze
rodzynki, ale ja nie lubię ich w sosie, więc nie dodaję :)