Wykonanie
To jeden ze starszych wpisów. Gdzieś nam się zapodział i teraz dopiero publikujemy. Nie pamiętam już genezy jego powstania, chyba nam jakieś
mięso z rosołu zostało i trzeba było jakiemuś recyklingowi je poddać. Więc jeżeli zalegają wam jakieś resztki
mięsa i nie bardzo macie pomysł na ich wykorzystanie to zawsze można je przerobić na pasztet albo na pierogi właśnie. Zresztą pomysłów na wykorzystanie takich resztek mamy znacznie więcej. Grunt żeby nie marnować jedzenia. Wszystko co da się wykorzystać to wykorzystać należy (pamiętam jak kiedyś jakiś
chleb, który mi nie wyszedł przerobiłem na bajaderki). Jak to gdzieś kiedyś usłyszałem: sky is the limit (a dla mega optymistów polecam: sky is no limit) A my właśnie mieliśmy pomysł i ochotę na pierogi. Takie typowe polskie danie. Bo my lubimy tak zwyczajnie (ale i smacznie) się żywić i dzięki temu zawsze mamy dla was jakiś ciekawy przepis.Ciasto:350 g
mąki pszennej1
żółtko1 łyżka
masłasólgorąca
wodaFarsz:0,5 kg resztek
mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego1 czerstwa
kajzerka0,5 szklanki
mleka1
cebula1 łyżka tłuszczu1
jajkosól,
pieprzposiekana
natka pietruszkiMąkę przesiewamy, dodajemy
masło i
żółtko, oprószamy
solą i wyrabiamy ciasto dolewając około 1/2 szklanki gorącej
wody. Ciasto wyrabiamy aż będzie lśniące i i elastyczne.Wałkujemy je cienko, wykrawamy kółka i napełniamy farszem który przygotowujemy następująco:
Bułkę namaczamy w
mleku, a gdy namięknie odciskamy.
Cebulę obieramy, siekamy w drobna kostkę i podduszamy na patelni z odrobiną tłuszczu.
Mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do
mielenia mięsa lub rozdrabniamy w melakserze. Do
mięsa dodajemy
bułkę,
cebulę,
natkę pietruszki,
jajko i doprawiamy
sola i
pieprzem.Napełniamy nadzieniem pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty po ich wypłynięciu.A te na zdjęciu są jeszcze dodatkowo po ugotowaniu przysmażone. Bo lubimy takie.Szybko, domowo i naprawdę smacznie.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)