Wykonanie
Naleśniki w słodkiej wersji, czyli coś zarówno na śniadanie jak i na obiad lub deser. Dziś przygotowałam je w wersji bezglutenowej, ze
skrobi kukurydzianej, a nadziane są
waniliowym serkiem z
brzoskwiniami.
Składniki na 6 sztuk :Ciasto:1 szklanka
skrobi kukurydzianej1
jajko0,2 szklanki
oleju0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
wody mineralnejszczypta
soli1 łyżka
cukru waniliowegoFarsz:200 g. półtłustego
twarogumleko2 łyżki
cukru waniliowego3-4 połówki
brzoskwini z puszkiDodatkowo:
brzoskwinie do przybrania
cukier puderlistki
melisy lub
mięty do przybraniakawałki
czekoladyPrzygotowanie :Do miski wbijam
jajko, dolewam
mleko i
wodę, dodaję
cukier waniliowy i szczyptę
soli, ubijam trzepaczką do połączenia się składników. Dodaję
skrobię kukurydzianą i
olej. Ciasto będzie rzadkie!Rozgrzewam niewielką patelnię z odrobiną
oleju (tylko przy smażeniu pierwszego naleśnika) i niewielką chochelką wlewam porcję ciasta - zachowuje się ono zupełnie inaczej, niż tradycyjne ciasto naleśnikowe, wystarczy po prostu na patelnię ustawioną na palniku wlać ciasto - samo się rozleje po jej powierzchni. Smażę naleśniki z obu stron na rumiano.
Twaróg mieszam z
mlekiem do uzyskania pożądanej konsystencji, dodaję
cukier waniliowy.
Brzoskwinie kroję w cieniutkie plasterki i
potem na drobniejsze części, dodaję do
serka, mieszam. Nakładam po porcji
serka na każdy naleśnik, składam na pół, na górze układam pokrojone
brzoskwinie. Podaję z pokruszoną
czekoladą,
cukrem pudrem i zielonymi listami
melisy lub
mięty.Przepis autorski.