ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z brzoskwiniami i serem (bez glutenu)

Naleśniki z brzoskwiniami i serem (bez glutenu)

nazwa

Wykonanie

Naleśniki w słodkiej wersji, czyli coś zarówno na śniadanie jak i na obiad lub deser. Dziś przygotowałam je w wersji bezglutenowej, ze skrobi kukurydzianej, a nadziane są waniliowym serkiem z brzoskwiniami.
Składniki na 6 sztuk :
Ciasto:
1 szklanka skrobi kukurydzianej
1 jajko
0,2 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody mineralnej
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
Farsz:
200 g. półtłustego twarogu
mleko
2 łyżki cukru waniliowego
3-4 połówki brzoskwini z puszki
Dodatkowo:
brzoskwinie do przybrania
cukier puder
listki melisy lub mięty do przybrania
kawałki czekolady
Przygotowanie :
Do miski wbijam jajko, dolewam mleko i wodę, dodaję cukier waniliowy i szczyptę soli, ubijam trzepaczką do połączenia się składników. Dodaję skrobię kukurydzianą i olej. Ciasto będzie rzadkie!
Rozgrzewam niewielką patelnię z odrobiną oleju (tylko przy smażeniu pierwszego naleśnika) i niewielką chochelką wlewam porcję ciasta - zachowuje się ono zupełnie inaczej, niż tradycyjne ciasto naleśnikowe, wystarczy po prostu na patelnię ustawioną na palniku wlać ciasto - samo się rozleje po jej powierzchni. Smażę naleśniki z obu stron na rumiano.
Twaróg mieszam z mlekiem do uzyskania pożądanej konsystencji, dodaję cukier waniliowy. Brzoskwinie kroję w cieniutkie plasterki i potem na drobniejsze części, dodaję do serka, mieszam. Nakładam po porcji serka na każdy naleśnik, składam na pół, na górze układam pokrojone brzoskwinie. Podaję z pokruszoną czekoladą, cukrem pudrem i zielonymi listami melisy lub mięty.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/03/nalesniki-z-brzoskwiniami-i-serem-bez.html