Wykonanie
Składniki na 4 porcje:Ciasto na naleśniki:2 szklanki
mąki pszennej½ litra
mleka1
jajkoszczypta
soli2 łyżki
oleju plus odrobina do smażeniaNadzienie:1 opakowanie
twarogu półtłustegoszklanka
jagód1 łyżka stołowa
cukru pudru50 g
czekolady mlecznejSposób przygotowania:Ciasto na naleśniki:
Mąkę przesiać do miski. Wbić
jajko, dodać szczyptę
soli a następnie stopniowo dolewać
mleko cały czas intensywnie mieszając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Na koniec dodać
olej i dokładnie wymieszać.
Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty, po czym przełożyć do żaroodpornej miski. Następnie ustawić miskę nad rondlem z gotującą się
wodą i rozpuścić w niej
czekoladę.Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę
oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni cienką warstwą, następnie końcówką szprycy nałożyć
czekoladę wzdłuż całego naleśnika tworząc paski. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.Nadzienie:
Twaróg,
cukier puder oraz
jagody umieścić w misce. Następnie zmiksować na gładką masę za pomocą miksera. Jeśli
twaróg będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę
jogurtu naturalnego.Wykończenie:Na usmażone naleśniki nakładać masę
serowo -
jagodową i zawijać wedle uznania np. w rulonik. Naleśniki świetnie smakują w połączeniu z
bitą śmietaną.