ßßß Cookit - przepis na Karnawałowe rozetki

Karnawałowe rozetki

nazwa

Wykonanie

czwartek, 15 Styczeń 2015, autor: blue_megi, 14 Komentarzy »
Smażone w głębokim tłuszczu karnawałowe ciasteczka z ciasta naleśnikowego. Najlepsze zaraz po usmażeniu, chrupiące i oprószone cukrem pudrem. Bardzo prosty przepis, robimy wszystko tak, jak przy przygotowywaniu naleśników. Do wykonania ciastek potrzebujemy specjalnych, metalowych foremek na druciku, które maczamy w cieście a następnie w gorącym oleju. Polecam!
Składniki:
szklanka mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 średnie jajka
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy trzepaczką. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Maczamy foremkę w gorącym oleju, następnie w cieście i ponownie wkładamy do oleju. Szybko zsuwamy ciasto z foremki i smażymy przez chwilkę, aż się zrumieni. Odsączamy na talerzu przykrytym ręcznikiem papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepis-dnia/karnawalowe-rozetki-z-ciasta-nalesnikowego