Wykonanie
czwartek, 15 Styczeń 2015, autor: blue_megi, 14 Komentarzy »Smażone w głębokim tłuszczu karnawałowe
ciasteczka z ciasta naleśnikowego. Najlepsze zaraz po usmażeniu, chrupiące i oprószone
cukrem pudrem. Bardzo prosty przepis, robimy wszystko tak, jak przy przygotowywaniu naleśników. Do wykonania
ciastek potrzebujemy specjalnych, metalowych foremek na druciku, które maczamy w cieście a następnie w gorącym
oleju. Polecam!Składniki:szklanka
mleka1,5 szklanki
mąki pszennej2 średnie
jajka2 łyżki
cukru pudruszczypta
soliolej do smażenia
cukier puder do posypania
Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy trzepaczką. W głębokim rondlu rozgrzewamy
olej. Maczamy foremkę w gorącym
oleju, następnie w cieście i ponownie wkładamy do
oleju. Szybko zsuwamy ciasto z foremki i smażymy przez chwilkę, aż się zrumieni. Odsączamy na talerzu przykrytym ręcznikiem papierowym. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.