Wykonanie
Ciasto, czy może raczej deser? Bez pieczenia, dość szybkie w przygotowaniu. Zrobiłam je w związku z propozycją Marzeny z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi jako ciasto na niedzielę :) Was też zachęcam, jest ciekawe w smaku, to jedno z tych ciast, które przypominają dzieciństwo... Haha , faktycznie jest dobre jako niedzielne, bo po zjedzeniu takiej bomby kalorycznej najlepiej nie wracać przez kilka godzin ze spaceru;)Poszalałam i moje ciacho ma aż 5 warstw, nie licząc
herbatników :)
Składniki:Ciasto jasne +
kawowe:1 litr
mleka3/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1,5 szklanki
kaszy manny1 kostka
masła lub
margarynyskładniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego
kakaotabliczka
mlecznej czekoladyDodatkowo:4 duże paczki
herbatników petit beurrekilka łyżek
powideł śliwkowych0,5 szklanki
wiórków kokosowychPolewa:3 łyżki wrzącej
wody3 łyżki
cukru100 g.
margarynytabliczka
mlecznej czekoladyPrzygotowanie:Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wykładam
herbatnikami.Ciasto jasne +
kawowe:W garnku zagotowuję
mleko, dodaję
masło, ciągle mieszając dodaję
cukier i
kaszę manną (wsypuję ją stopniowo). Po dodaniu
kaszy energicznie mieszam, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - 3/4 wylewam na warstwę
herbatników, równomiernie rozprowadzam i układam
herbatniki. Do pozostałej części wsypuję łyżeczkę
kawy rozpuszczalnej, mieszam, wykładam na
herbatniki, smaruję je powidłami. Układam znów warstwę
herbatników.Ciasto ciemne +
kokosowe:Zagotowuję
mleko z
masłem i
cukrem, dodaję
kaszę, mieszam do zgęstnienia. Odkładam 1/3 masy do oddzielnej miseczki, dodaję do niej wiórki koksowe, mieszam. Do pozostałej części (ciągle ciepłej) dodaję
kakao i pokruszoną tabliczkę
czekolady, mieszam do jej rozpuszczenia. Ciemne ciasto wykładam na
herbatniki, przykrywam je kolejną warstwą, po czym wykładam masę
kokosową.Polewa:We wrzącej wodzie rozpuszczam
cukier, dodaję
margarynę w kawałkach, rozpuszczam ją, dodaję
kakao, mieszam energicznie do połączenia się składników. Do ciepłej, ale nie gorącej polewy dodaję pokruszoną
czekoladę, mieszam aż się rozpuści, polewam ciasto.Przepis pochodzi z bloga Domowa
cukierenka Agi z moimi małymi zmianami.