ßßß Cookit - przepis na Kaszak

Kaszak

nazwa

Wykonanie

Kolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę ..tym razem Marzenka była organizatorką i zaproponowała dwa ciasta do wyboru z kaszy manny..albo wedle uznania ale z kaszą manną..Ja wybrałam przepis Agi na kaszak ..i zrobiłam w mniejszej blaszce i poszłam na łatwiznę i zrobiłam wszystko w jednym garnku [ było mniej zmywania], apotem podzieliłam na połowę i do jednej części dodałam kakao.Przepis podaję z bloga Agi, chociaż ja zrobiłam z mniejszej ilości..moja blaszka była mniejsza i zamiast ogólnej ilości mleka -2 litrów dałam 1,5 litra zmniejszając odpowiednio resztę składników..miałam duże opakowanie herbatników ..ale niestety kilka zabrakło..ale w zapasie miałam wafle tortowe..i też było ok..Marzenko..dzięki za organizację i pomysł z tym ciastem, bo było pyszne...mało już zostało..a robiłam wczoraj wieczorem..
Ciasto jasne:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki kaszy manny
1 kostka masła lub margaryny
Ciasto ciemne:
składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao
Dodatkowo:
8 paczek herbatników petit beurre
Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć herbatnikami.
Ciasto jasne:
W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzić i ułożyć herbatniki.
Ciasto ciemne:
Z litra mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki kakao i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia. Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą.
Razem ze mną ciasta z kaszy manny robiły [ dziękuję]
Asia
Marzenka
Monika
Magdalena
Iwonka
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/10/kaszak.html