Wykonanie
Kolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę ..tym razem Marzenka była organizatorką i zaproponowała dwa ciasta do wyboru z
kaszy manny..albo wedle uznania ale z
kaszą manną..Ja wybrałam przepis Agi na kaszak ..i zrobiłam w mniejszej blaszce i poszłam na łatwiznę i zrobiłam wszystko w jednym garnku [ było mniej zmywania], apotem podzieliłam na połowę i do jednej części dodałam
kakao.Przepis podaję z bloga Agi, chociaż ja zrobiłam z mniejszej ilości..moja blaszka była mniejsza i zamiast ogólnej ilości
mleka -2 litrów dałam 1,5 litra zmniejszając odpowiednio resztę składników..miałam duże opakowanie
herbatników ..ale niestety kilka zabrakło..ale w zapasie miałam
wafle tortowe..i też było ok..Marzenko..dzięki za organizację i pomysł z tym
ciastem, bo było pyszne...mało już zostało..a robiłam wczoraj wieczorem..
Ciasto jasne:1 litr
mleka3/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1,5 szklanki
kaszy manny1 kostka
masła lub
margarynyCiasto ciemne:składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego
kakaoDodatkowo:8 paczek
herbatników petit beurreDno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć
herbatnikami.Ciasto jasne:W garnku zagotować
mleko, dodać
masło, ciągle mieszając dodać
cukier i
kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu
kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę
herbatników, równomiernie rozprowadzić i ułożyć
herbatniki.Ciasto ciemne:Z litra
mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki
kakao i wymieszać. Pozostałe
mleko zagotować, dodać wymieszane
kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na
herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą
herbatników. Zostawić do przestygnięcia. Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą.
Razem ze mną ciasta z
kaszy manny robiły [ dziękuję]
AsiaMarzenkaMonikaMagdalenaIwonka