Wykonanie
Baaardzo proste ciasto bez pieczenia, z
kaszą manną w roli głównej. Smak dzieciństwa :)Jak wiecie, proste rozwiązania często okazują się najlepsze, tak jest i w tym przypadku - ciasto jest bardzo smaczne, przypadnie do gustu także niejadkom, które za
kaszą nie przepadają. Jestem przekonana, że się nawet nie domyślą, że jedzą ciasto z
kaszą :)Jako ciekawostkę podam, że możecie spotkać się z kilkoma nazwami tego ciasta: kaszak, kasznik, stefania, a nawet oszukany sernik.Ciasto proponuję przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej na najwyższej półce w lodówce (na niższych, gdzie jest zimniej, kaszak może się zrobić gumiasty). Podawać drugiego dnia, kiedy
herbatniki zmiękną.
Składniki:Ciasto jasne:1 litr
mleka3/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1,5 szklanki
kaszy manny1 kostka
masła lub
margarynyCiasto ciemne:składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego
kakaoDodatkowo:8 paczek
herbatników petit beurrePrzygotowanie:Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć
herbatnikami.Ciasto jasne:W garnku zagotować
mleko, dodać
masło, ciągle mieszając dodać
cukier i
kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu
kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę
herbatników, równomiernie rozprowadzić i ułożyć
herbatniki.
Ciasto ciemne:Z litra
mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki
kakao i wymieszać. Pozostałe
mleko zagotować, dodać wymieszane
kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na
herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą
herbatników. Zostawić do przestygnięcia.Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą.Ja rozpuściłam 2 tabliczki
czekolady w kąpieli
wodnej z dodatkiem łyżki
masła, ale później miałam problem z pokrojeniem ciasta (co z resztą widać na zdjęciach), dlatego proponuję zrobić ganasz
czekoladowy lub polewę na bazie
kakao :)