Wykonanie
Bardzo lubię piec
mięso razem z warzywami, bo oddają sobie nawzajem mnóstwo smaku. Jest oczywiście jeszcze jeden duży plus takiego sposobu: oszczędność czasu i mniej naczyń do mycia;)Dziś przygotowałam
schab z wyraźną nutą
rozmarynu, a skoro
rozmaryn to oczywiście pieczone
ziemniaki, i parę innych pysznych warzyw.
Składniki:500 g.
schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry grubości 1 cm500 g.
ziemniaków2 średnie
marchewki1 duża
cebula1/2
czerwonej papryki2 ząbki
czosnki1/2 łyżeczki słodkiej mielonej
paprykiświeży lub suszony
rozmaryn - ilość wedle uznaniasuszony
majeranek - ilość wedle uznania
oliwasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Schab oprószam
solą,
pieprzem,
majerankiem i
papryką.Warzywa kroję w dowolne kawałki , wrzucam do miski, dodaję
zioła, doprawiam
solą i
pieprzem, lekko spryskuje
oliwą i mieszam dokładnie. Na dno blachy wlewam kilka łyżek
oliwy, wykładam warzywa, a na nich układam plastry
schabu. Blachę szczelnie przykrywam folią aluminiową i wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. 40-45 minut. Zdejmuję folię i zostawiam jeszcze na 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia się
mięsa.Przepis autorski.