Wykonanie
Krem z pieczonej
paprykiAbsolutnie rewelacyjny, bogaty w smaku i niezwykle aromatyczny. Musicie koniecznie spróbować kremu z pieczonej
papryki,
czosnku,
cebuli i
rozmarynu. W ustach dosłownie wybucha bogactwem smaku. Słodka, pikantna i aromatyczna. Dla mnie najlepsza zupa na świecie! Pycha!
Na 1 , 5 l zupy przygotuj:5
czerwonych papryk1
cebulę1 główkę
czosnku1 gałązkę
rozmarynu1 dużą łyżkę
soli gruboziarnistej1 szczyptę
pieprzu cayenne1/3 szklanki
oliwy z oliwek1 małą łyżkę świeżo mielonego
pieprzu1 l
bulionu drobiowegoDo głębokiego naczynia do pieczenia włóż
paprykę, przekrojoną na pół, nieobraną główkę
czosnku, obraną, pokrojoną na ćwiartki
cebulę i
rozmaryn. Całość polej
oliwą z oliwek (zostaw troszkę, do dekoracji zupy), dopraw
solą i
pieprzem. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika w opcji góra-dół na 1 godzinę. Po 30 minutach pieczenia, obróć
paprykę na drugą stronę.
Po upływie godziny pieczenia, przestaw piekarnik na opcję termoobieg z grillem i piecz jeszcze po 10 minut z obu stron
papryki. Następnie przykryj naczynie folią aluminiową i odstaw do wystygnięcia. Będzie dużo łatwiej obrać
paprykę ze skórki.
Gdy
papryka ostygnie obierz ją ze skórki, usuń gniazdo nasienne i przełóż do garnka. Wyciśnij do niegoupieczony
czosnek,
cebulę i płyn który zebrał się w naczyniu do pieczenia. Całość zagotuj, dodaj 1 litr
bulionu drobiowego (lub warzywnego, jeśli wolisz). Następnie całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw
solą,
pieprzem cayenne i
czarnym pieprzem. Przed podaniem udekoruj krem z pieczonej
papryki młodymi gałązkami
rozmarynu, świeżo mielonym
pieprzem i kilkoma kroplami
oliwy z oliwek. Zupa wyśmienicie smakuje ze świeżymi grzaneczkami. Smacznego!