Wykonanie
Taka pasta chodziła za mną od dłuższego czasu. Przepis na nią
mignął mi na jakimś blogu i naprawdę już nie potrafię sobie przypomnieć gdzie zobaczyłam to cudo po raz pierwszy.Smak pieczonych warzyw jest wyjątkowy, lekko skarmelizowane stają się słodkawe. Pasta okazała się rewelacyjna, doskonała do
chleba i nie tylko. Dodałam ją do gulaszu, co zagęściło sos i nadało potrawie głębi, trochę dodałam do zupy, również żeby zagęścić i dodać smaku.Myślę teraz nad zrobieniem dużej ilości tej pasty i powkładanie do słoiczków, tak żeby
mieć zawsze pod ręką do zup,
sosów,
krakersów,
chleba....Składniki na pół litrowy słoik gotowej pasty:3
marchewki2 duże
cebule2 średnie
ziemniaki2
papryki (kolor dowolny)4 ząbki
czosnku2-3 łyżki
oliwy1 łyżeczka
przecieru pomidorowegotymianek,
sól,
pieprzWykonanie:Wszystkie warzywa (oprócz
czosnku), obrać, umyć i pokroić na mniejsze części i umieścić w naczyniu żaroodpornym.Ułożyć nieobrane ząbki
czosnku. Skropić
oliwą, doprawić, wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny, od czasu do czasu mieszając.Po upieczeniu, wycisnąć
czosnek z łupinek, dodać
przecier pomidorowy i inne
przyprawy i wszystko zmiksować np.: "żyrafą".Jeśli słodkawy smak warzyw będzie wam wydawał się zbyt monotonny, to można eksperymentować z
przyprawami:
chili, kumin, więcej
pomidorowego przecieru...co tylko wam przyjdzie do głowy.