Wykonanie
Jest wiele sposobów pieczenia
kurczaka, dzisiaj pokaże Wam jak wygląda to u mnie w domu... . Mam nadzieję, że przepis sie spodoba :)SKŁADNIKI2 kg udek i skrzydeł z
kurczaka1/2 kg
marchwicebulapieprzszałwiarozmarynsól czosnkowa
papryka w proszkupół szklanki białego
wwytrawnego wina1 1/2 kg
ziemniakówoliwa z oliwekząbek
czosnkusólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować
mieszankę przypraw w których skład wchodzą :
sól czosnkowa,
pieprz (kulki ),
papryka ,
rozmaryn,
szałwia,
listek laurowy.
Do dużej miski dodać umyte porcje
kurczaka,pół szklanki białego
wytrawnego wina naszą
mieszanke przypraw i wszystko dokladnie wymieszać. Przykryć przezroczystą folią kuchenną i odstawić do lodówki ( można sobie przygotować
kurczaka w ten sposób dzień szybciej. Im dłużej
kurczak leży w marynacie tym jest smaczniejszy ). Włączyć piekarnik, obrać ze skóry
ziemniaki i
marchewkę. Na dużej patelni ( albo dwóch ) rozgrzać 3 łyżki
oliwy z oliwek i obsmażyć
kurczaka razem z
cebulą z obydwu stron .
Włożyć do nagrzanego do 220 °C piekarnika dodać też
marchewkę i piec pod przykryciem około 1 godziny.
W międzyczasie usmażyć ziemniaczki na patelni z dodatkiem 3 łyżek
oliwy z oliwek, 1 ząbka
czosnku i kilku igieł
rozmarynu.
Przełożyć ziemniaczki do piekarnika i dokończyć pieczenie razem z
kurczakiem.
SMACZNEGO :)