Wykonanie
Przygotowując ten chlebek uświadomiłam sobie, że współpraca, jaką nawiązałam z firmą Ekojawo.pl niesie dla mnie bardzo przyjemne doświadczenia. Dlaczego? Po prostu: mam okazję wypróbować cudowne produkty, których do tej
pory nie znałam, jak dzisiejsza komosa ryżowa, czyli Quinoa, albo rewelacyjnie żelujący potrawy agar (użyłam go do przygotowania torciku z
jeżynami). Bardzo zachęcam Was do skorzystania z oferty sklepu Ekojawo.pl .Komosa ryżowa z nazwy brzmi tak niepozornie, a tymczasem można z niej przygotować cuda; mój chlebek jest- uwierzcie- niezwykle pyszny. Jestem pewna, i zresztą nie omieszkam tego sprawdzić- że świetnie wypadnie też w deserach i słodkich potrawach.




Składniki na foremkę 12 x 15 cm:100 g. komosy ryżowej, kupicie ją w sklepie Ekojawo.pl1 szklanka startej na grubej tarce dyni1 łyżka
masła3
pomidory suszone - także znajdziecie je w sklepie Ekojawo.pl1 starta
cebula3 łyżki startego
żółtego sersól,
pieprz do smaku
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do wysypania foremkiPrzygotowanie:Komosę gotuję w stosunku 1:2 w osolonej lekko wodzie przez 10-12 minut, po czym odsączam na sicie.Przekładam ją do miski, dorzucam starte
dynię i
cebulę.
Pomidory siekam w cieniutkie paseczki, dokładam do miski. Wbijam
jajko, dodaję 2/3
sera, doprawiam
solą i
pieprzem i mieszam dokładnie. Foremkę smaruję dokładnie
masłem i posypuję
bułką tartą, po czym wykładam masę, ubijając ją dokładnie. Na górę wysypuję resztę
startego sera. Wstawiam zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 40 minut. Zapiekankę podaję gorącą, pokrojoną w plastry, np. z sosem z
grzybów leśnych .Przepis autorski.

Piękne ziarenka komosy ryżowej przed ugotowaniem

A po ugotowaniu przypominają ikrę :) i cudownie strzelają gdy się je gryzie !


i tych niesamowitych
suszonych pomidorów !



