Wykonanie
Takie
bułki to danie mojego dzieciństwa. Doskonale pamiętam jak mam robiła je od czasu do czasu, zazwyczaj na kolację. Uwielbiałam je, chyba na równi z domową pizzą. Nie
jadłam ich chyba kilkanaście lat, a może nawet dłużej. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam. Smakowały inaczej, ale chyba nie ma się co dziwić.
Składniki:6
bułek (gładkich, bez nacięć na górze)Ok. 300 – 400 g
pieczarek1 niewielka
cebulaMasłoSól,
pieprzOk. 10 g tartego
żółtego seraWykonanie:
Pieczarki umyć i pokroić na kawałki.
Cebulę posiekać i poddusić na patelni razem z
pieczarkami. Doprawić do smaku. Z
bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek. (Można to wysuszyć i zmielić na
bułkę tartą.) Środek
bułek posmarować
masłem. Włożyć podduszone
pieczarki. Wierzch każdej
bułki posypać startym
żółtym serem. Włożyć do naczynia do zapiekania lub na blaszkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut, aż
ser się roztopi, a bułeczki przyrumienią. Podawać na ciepło.