Wykonanie
Ten deser
mogę zaliczyć jako kolejny do moich ulubionych; jest dokładnie taki jaki być powinien: rozpływa się w ustach, jest aksamitny, delikatny i słodki :) Pracy wymaga tyle co nic, a efekt jest niezwykły.A jeśli posmakuje Wam ten torcik, pokuście się też o przygotowanie
truflowych torcików
waniliowo-
czekoladowych .
Składniki (na pojemnik mniej więcej jak po 1 l. lodach):200 g.
serka mascarpone200 g.
białej czekolady1 łyżka
cukru pudru3 łyżki dowolnego
likieru ( u mnie
amaretto)3-4 łyżki
dżemu truskawkowegoherbatnikiPrzygotowanie:
Serek mieszam z
cukrem pudrem i
likierem.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli
wodnej (w misce umieszczonej na garnku z gotującą się
wodą tak, by jej dno nie dotykało wrzątku), gdy jest płynna partiami dodaję ją do
serka, mieszam aż powstanie gładka, lśniąca masa. Foremkę wykładam folią spożywczą, na jej dnie układam
herbatniki, na nie warstwę masy, po czym rozsmarowuję
dżem i przykrywam
herbatnikami. Kolejna warstwa to masa,
potem herbatniki i na koniec znowu masa. Wstawiam foremkę na noc do lodówki. Podaję w plastrach.Przepis autorski.