ßßß Cookit - przepis na Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country

nazwa

Wykonanie

Słodkie ciasto bez pieczenia przypominające smakiem popularne batoniki Kinder Country.W białej warstwie pszenica mięknie i nadaje zaskakującego smaku , zaś ta z wierzchu pozostaje przyjemnie puszysta.
Składniki:
200g. jasnych herbatników
Masa biała:
200 g. białej czekolady
250 g. sera mascarpone
400 ml. śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki prażonej pszenicy w miodzie ( np.płatki śniadaniowe Kangus)
Masa ciemna:
200 ml. śmietanki 36%
300 g. mlecznej czekolady
1 szklanka prażonej pszenicy w miodzie (np.płatki śniadaniowe Kangus)
Przygotowanie:
Masa biała: Białą czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną , odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem.
Dodać ser mascarpone oraz wystudzoną białą czekoladę , zmiksować.
Do masy wsypać prażoną pszenicę , wymieszać łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno przykryć połową herbatników oraz białą masą na którą wyłożyć resztę herbatników.
Masa ciemna: Mleczną czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną , odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywną pianę , dodać zimną , mleczną czekoladę , zmiksować.Na herbatniki wyłożyć masę , wierzch pokryć prażoną pszenicą.
Ciasto odstawić na noc do lodówki by masy dokładnie stężały.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/ciasto-kinder-country