ßßß Cookit - przepis na Ciasto słodki Lion

Ciasto słodki Lion

nazwa

Wykonanie

Słodkie, oj bardzo słodkie i banalnie proste ciasto bez pieczenia z batonikami Lion. Wystarczy je odpowiednio wcześniej przygotować by cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem.
Przepis podpatrzyłam na stronie Słodkich Fantazji (tutaj). Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji.
7 paczek herbatników maślanych
460 g masy kajmakowej
I masa śmietanowa:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany 36%
1 łyżka masy kajmakowej
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
2 białe batony Lion (po 50 g)
2 czekoladowe batony Lion (po 50 g)
II masa śmietanowa:
500 ml śmietany 36%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
Sypkie kakao
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x29 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową delikatnie mieszamy widelcem, po to aby łatwiej rozsmarowała się na herbatnikach. W puszce pozostawiamy jedną łyżkę (potrzebną do masy śmietanowej). Masą dokładnie pokrywamy pierwszą warstwę herbatników, na niej układamy kolejną warstwę herbatników.
Ser mascarpone oraz śmietanę 36% przekładamy do misy miksera. Ubijamy na sztywną pianę wraz z śmietan fixem. Dokładamy cukier puder i łyżkę kajmaku. Mieszamy tylko do połączenia składników. Batoniki kroimy w kosteczkę, dokładamy do masy i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy, wygładzamy. Układamy ostatnią warstwę herbatników.
Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietanfixami i cukrem pudrem. Drugą masę śmietanową dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach, obsypujemy sypkim kakao. Ważne aby ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/04/ciasto-sodki-lion.html