Wykonanie
Słodkie, oj bardzo słodkie i banalnie proste ciasto bez pieczenia z batonikami Lion. Wystarczy je odpowiednio wcześniej przygotować by cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem.Przepis podpatrzyłam na stronie Słodkich Fantazji (tutaj). Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji.
7 paczek
herbatników maślanych460 g masy kajmakowejI masa śmietanowa:250 g
serka mascarpone500 ml
śmietany 36%1 łyżka masy kajmakowej1
śmietan fix2 łyżki
cukru pudru2 białe batony Lion (po 50 g)2
czekoladowe batony Lion (po 50 g)II masa śmietanowa:500 ml
śmietany 36%2
śmietan fixy2 łyżki
cukru pudruWierzch:Sypkie
kakaoNa dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x29 cm wykładamy pierwszą warstwę
herbatników. Masę kajmakową delikatnie mieszamy widelcem, po to aby łatwiej rozsmarowała się na herbatnikach. W puszce pozostawiamy jedną łyżkę (potrzebną do masy śmietanowej). Masą dokładnie pokrywamy pierwszą warstwę
herbatników, na niej układamy kolejną warstwę
herbatników.
Ser mascarpone oraz
śmietanę 36% przekładamy do misy miksera. Ubijamy na sztywną pianę wraz z
śmietan fixem. Dokładamy
cukier puder i łyżkę kajmaku. Mieszamy tylko do połączenia składników. Batoniki kroimy w kosteczkę, dokładamy do masy i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy, wygładzamy. Układamy ostatnią warstwę
herbatników.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
śmietan –
fixami i
cukrem pudrem. Drugą masę
śmietanową dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach, obsypujemy sypkim
kakao. Ważne aby ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin.