Wykonanie
Te słodkości powstały trochę przypadkiem. Kupiłam
ryż preparowany nie mając pojęcia, co z nim zrobię :) Miałam za to w pamięci wszystko to, co się z
ryżu robiło w dzieciństwie, czyli np. szyszki ;) Moja dzisiejsza wersja smakołyku jest o wiele delikatniejsza, a w smaku przypomina
lody waniliowe. Mówię wam, naprawdę pycha. Myślę, że taki deser zaskoczy miło każdego domownika i gościa !P.S. Następnego dnia, czyli dzisiaj,
trufelki wyjęte z lodówki smakują re-we-la-cyj-nie!
Ryż w środku wcale nie jest wyczuwalny jako
ryż, nawet trudno określić co to; zmiękł , ale nie do końca- co
daje bardzo przyjemne wrażenie.
Składniki :100 g.
białej czekolady150 g.
serka mascarponeszklanka
ryżu preparowanego3 łyżki
ryżu preparowanego do obtoczenia2 łyżki
kakao do obtoczeniaPrzygotowanie :1/5 tabliczki
czekolady siekam na drobne kawałki, resztę rozpuszczam w mikrofalówce lub w kąpieli
wodnej.
Serek mascarpone ucieram dokładnie na jednolitą masę , dokładam ciepłą
czekoladę, mieszam. Wsypuję
ryż i posiekaną
czekoladę , po wymieszaniu wstawiam masę do zamrażarki na 10 minut. Za pomocą 2 łyżeczek formuję
trufelki, część z nich obtaczam w
kakao,drugą w pozostałym
ryżu ,odkładam na talerz. Chłodzę w lodówce przez minimum 2 godziny.Przepis autorski.