Wykonanie
Szyszki z
białej czekolady wymyśliłam niedawno, dla mojego brata i jego dziewczyny z okazji 8 marca :) mają fajnie, gdyż razem świętują dzień kobiet (brat ma wtedy urodziny :) A, jako że oboje lubią słodkie i
białą czekoladę, to pomyślałam, że zrobię im coś pysznego :)
Składniki:300g
białej czekolady1 ½ szklanki
ryżu preparowanegoBiała czekoladę łamiemy lub kroimy w drobną kosteczkę, po czym rozpuszczamy ją w kąpieli
wodnej, tzn. miseczkę, bądź rondelek umieszczamy nad naczyniem z gorącą
wodą, w taki sposób, by naczynie z
czekoladą, nie dotykało powierzchni
wody. W innym przypadku,
czekolada może, (choć nie musi) nam się zwarzyć.
Czekoladę mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Gdy już będzie płynna wkładamy naczynie z
czekoladą, do innego naczynia z zimną
wodą. Tym razem naczynie ma być lekko zanurzone w wodzie. Mieszamy
czekoladę tak długo, aż będzie prawie zimna, ale co ważne płynna. (Wrzucenie
ryżu preparowanego do ciepłej lub gorącej
czekolady może spowodować, że stanie się miękki i flakowaty).Do zimnej
czekolady wsypujemy
ryż preparowany i mieszamy by się połączył z masą. Na koniec z tężejącej masy formujemy ręcznie kuleczki, które układamy na talerzu i pozostawiamy do wystygnięcia.
R E K L A M A