Wykonanie
Przysmak dzieci, choć mam w domu dorosłego, który dałby się za nie pokroić ;-). Może pamiętacie z dzieciństwa? W starszych przepisach nasze Mamy łączyły
masło i
cukierki krówki lub irysy by otrzymać pyszne szyszki. Dzisiaj proponuję Wam połączenie masy kajmakowej z
czekoladą, która jest doskonałym spoiwem dla
ryżu preparowanego. Czy może być prościej? Tylko 3 składniki. A przy okazji, jest mniej kalorycznie ;-).Składniki na około 30 sztuk:400 g masy kajmakowej np. z puszki90 g
ryżu preparowanego (1 opakowanie)50 g
białej czekolady, połamanej50 g
mlecznej czekolady, połamanejMasę kajamkową z puszki równo rozdzielić pomiędzy dwa małe rondelki. Do jednego z nich dodać połamaną
białą czekoladę, do drugiego
czekoladę mleczną. Ustawić na kuchence, na niewielkiej mocy palnika i podgrzewać, mieszając, do roztopienia się
czekolady.Przygotować dwie większe miseczki, odpowiednio przelać do nich gotowe masy. Do każdej z nich dodać po 45 g
ryżu preparowanego, wymieszać.Lekko zwilżyć dłonie
wodą. Nabierać większe porcje
ryżu i formować na kształt szyszek (lub kulek, jak u mnie na zdjęciach - łatwiej i szybciej). Jeśli masa będzie sprawiała trudności w formowaniu można na krótką chwilę umieścić miseczkę w lodówce, do czasu gdy
czekolada lekko zgęstnieje.Uformowane szyszki przełożyć na talerz i włożyć do lodówki, do zastygnięcia. Przełożyć do papilotek.Przechowywać do 7 dni, w lodówce.Smacznego :-).