ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe szyszki z ryżu preparowanego

Czekoladowe szyszki z ryżu preparowanego

nazwa

Wykonanie

Po ryżowych szyszkach z masą krówkową (lekko ciągutkowych :), czy szyszkach z białą czekoladą (twardych), wpadłam na pomysł by zrobić krówki z deserową czekoladą, o dość miękkiej konsystencji. Wykorzystałam do tego przepis na polewę, który ostatnio dość często używam, bo doskonale się sprawdza. W każdym razie wyszły mi całkiem fajne, smaczne, a do tego i szybkie szyszko – ciasteczka ryżowe, które jeszcze pewnie nie raz zrobię :)
Składniki:
200g czekolady
100ml śmietany kremówki
60g ryżu preparowanego (3 szklanki)
Czekoladę łamiemy w kostki, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do chwili gdy czekolada się całkowicie rozpuści, masa zagotuje i zacznie lekko gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy, by ostygła. Proces ten można przyspieszyć wkładając naczynie z rozpuszczoną czekoladą, do garnka z zimną wodą. czekoladę co pewien czas miszamy, by nie stwardniała. Zimną, płynną czekoladę wyjmujemy z garnka z wodą i dodajemy do niej stopniowo ryż preparowany, mieszając. Gotową masę wykładamy łyżeczką na papier pergamin, tworząc niewielkie ciasteczka.
Po uformowaniu wszystkich ciasteczek, pozostawiamy je w chłodnym miejscu, na co najmniej 2 godziny, ale na im dłużej je zostawimy, tym czekoladowe szyszki będą miały ładniejszą konsystencję. Twarde szyszki delikatnie odrywamy od papieru i układamy na talerz.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/04/czekoladowe-szyszki-z-ryzu-preparowanego.html