Wykonanie
Po
ryżowych szyszkach z masą
krówkową (lekko ciągutkowych :), czy szyszkach z
białą czekoladą (twardych), wpadłam na pomysł by zrobić
krówki z
deserową czekoladą, o dość miękkiej konsystencji. Wykorzystałam do tego przepis na polewę, który ostatnio dość często używam, bo doskonale się sprawdza. W każdym razie wyszły mi całkiem fajne, smaczne, a do tego i szybkie szyszko –
ciasteczka ryżowe, które jeszcze pewnie nie raz zrobię :)
Składniki:200g
czekolady100ml
śmietany kremówki60g
ryżu preparowanego (3 szklanki)
Czekoladę łamiemy w kostki, zalewamy
śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do chwili gdy
czekolada się całkowicie rozpuści, masa zagotuje i zacznie lekko gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy, by ostygła. Proces ten można przyspieszyć wkładając naczynie z rozpuszczoną
czekoladą, do garnka z zimną
wodą.
czekoladę co pewien czas miszamy, by nie stwardniała. Zimną, płynną
czekoladę wyjmujemy z garnka z
wodą i dodajemy do niej stopniowo
ryż preparowany, mieszając. Gotową masę wykładamy łyżeczką na papier pergamin, tworząc niewielkie
ciasteczka.
Po uformowaniu wszystkich
ciasteczek, pozostawiamy je w chłodnym miejscu, na co najmniej 2 godziny, ale na im dłużej je zostawimy, tym
czekoladowe szyszki będą miały ładniejszą konsystencję. Twarde szyszki delikatnie odrywamy od papieru i układamy na talerz.
R E K L A M A