Wykonanie
Vegeta - szybki
warzywny bulion w proszku jest nieodzowny, bo bez
bulionu nie ma kuchni. Używamy go prawie codziennie, to podstawa zup,
sosów, dodatek do dań duszonych. Nie zawsze mamy czas, by ugotować esencjonalny
bulion, dlatego ten w proszku jest niezastąpiony. Samodzielnie przygotowany w domu, to przede wszystkim
zero chemii, samo zdrowie.
Buliony sklepowe, nawet bio zawierają i glutaminian
sodu i
syrop glukozowo-fruktozowy, choć etykieta zapewnia nas o super zdrowym produkcie. Z
suszeniem warzyw jest sporo zachodu, ale akurat ten etap można spokojnie pominąć, ponieważ bez problemu kupisz
suszone warzywa kompletnie bez żadnych dodatków. Jeśli kupujesz gotową mieszankę wybierz tą z dodatkiem
pasternaku. To aromatyczne warzywo bardzo podbija smak
bulionu. Pokusiłam się o dodatek
kurkumy, a ponieważ jej zdrowotne działanie 200- krotnie zwiększa
papryka i ta znalazła się w mieszance. Dodałam również
imbir i
gałkę muszkatałową, bo te dwie
przyprawy występowały w gotowej, mojej ulubionej mieszance.
Składniki:100 g
suszonych warzyw4 łyżeczki
soli kamiennej1 łyżeczka
cukru trzcinowego1 łyżeczka
kurkumy0,5 łyżeczki
papryki ostrej0,5 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
gałki muszkatałowejWykonanie:
suszone warzywa umieścić w kielichu blendera i zmiksowaćdodać pozostałe
przyprawy i wymieszać. Przesypać mieszankę do słoiczka posiadającego szczelne zamknięcie i gotowe. Używać w razie potrzeby!SMACZNEGO !