ßßß Cookit - przepis na Kandyzowany imbir...

Kandyzowany imbir...

nazwa

Wykonanie

Kandyzowany imbir nie ma sobie równych. Słodki i pikantny jednocześnie, niezwykle aromatyczny, o różnorodnym zastosowaniu… Dobry jako słodka przekąska, dodatek do ciast, ciasteczek, czy lodów, a nawet… jako lekarstwo na chorobę lokomocyjna i poranne mdłości
Najlepszy oczywiście domowy :)
Właśnie na przygotowywaniu kandyzowanego imbiru spędziłam dzisiejsze popołudnie. Był mi potrzebny do kolejnej próby z imbirowymi ciasteczkami, sklepowego zabrakło, a brat zasugerował, bym sama go sobie zrobiła. „Czemu nie” – pomyślałam i zabrałam się do dzieła. Nawet sobie nie wyobrażacie, jaką miałam radochę. Uwielbiam imbir przede wszystkim za jego cudowny zapach, więc już samo obieranie korzeni było ogromną przyjemnością :)
Przygotowanie domowego kandyzowanego imbiru jest czasochłonne, ale z pewnością się przy tym nie napracujecie. W zamian za odrobinę cierpliwości otrzymacie mnóstwo pysznego, aromatycznego imbiru oraz syrop, który możecie dodać do herbaty lub aromatyzować nim wypieki i desery.
Polecam :)
* przepis pochodzi z tej strony
Składniki:
500g korzenia imbiru
800g cukru trzcinowego
1litr wody
szczypta soli
Wykonanie:
Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki (około 1,5 – 2mm). Przełóż do rondla o grubym dnie i zalej wodą (powinna przykrywać imbir). Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odcedź i powtórz gotowanie raz jeszcze. Odcedź ponownie.
Do rondla wlej litr wody, dodaj cukier, sól oraz odcedzony imbir. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Całość powinna zmniejszyć objętość o ponad połowę, a syrop mieć konsystencję płynnego miodu. Ja gotowałam około 4 godzin, do momentu, gdy syrop zgęstniał na tyle, że oblepiał łyżkę.
* Jeżeli posiadasz termometr cukierniczy po wymieszaniu składników, postaw rondel na ogniu i gotuj do momentu, gdy płyn osiągnie temperaturę 106°C. Zdejmij z ognia i pozostaw na około godzinę.
Imbir możesz przechowywać w syropie lub odcedzić i, jeszcze ciepły, obtoczyć w cukrze. Strząchnij nadmiar cukru i rozłóż do wysuszenia przez kilka godzin lub całą noc.
Imbir w syropie przechowuj w lodówce (wytrzyma tam przez około rok), natomiast obtoczony w cukrze umieść w szczelnym pojemniku i przechowuj przez kilka miesięcy.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/05/15/kandyzowany-imbir