Wykonanie
Kandyzowany
imbir nie ma sobie równych. Słodki i pikantny jednocześnie, niezwykle aromatyczny, o różnorodnym zastosowaniu… Dobry jako słodka przekąska, dodatek do ciast,
ciasteczek, czy
lodów, a nawet… jako lekarstwo na chorobę lokomocyjna i poranne mdłościNajlepszy oczywiście domowy :)Właśnie na przygotowywaniu kandyzowanego
imbiru spędziłam dzisiejsze popołudnie. Był mi potrzebny do kolejnej próby z imbirowymi
ciasteczkami, sklepowego zabrakło, a brat zasugerował, bym sama go sobie zrobiła. „Czemu nie” – pomyślałam i zabrałam się do dzieła. Nawet sobie nie wyobrażacie, jaką miałam radochę. Uwielbiam
imbir przede wszystkim za jego cudowny zapach, więc już samo obieranie korzeni było ogromną przyjemnością :)Przygotowanie domowego kandyzowanego
imbiru jest czasochłonne, ale z pewnością się przy tym nie napracujecie. W zamian za odrobinę cierpliwości otrzymacie mnóstwo pysznego, aromatycznego
imbiru oraz
syrop, który możecie dodać do
herbaty lub aromatyzować nim wypieki i desery.Polecam :)* przepis pochodzi z tej stronySkładniki:500g korzenia
imbiru800g
cukru trzcinowego1litr
wodyszczypta
soliWykonanie:
Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki (około 1,5 – 2mm). Przełóż do rondla o grubym dnie i zalej
wodą (powinna przykrywać
imbir). Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odcedź i powtórz gotowanie raz jeszcze. Odcedź ponownie.Do rondla wlej litr
wody, dodaj
cukier,
sól oraz odcedzony
imbir. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Całość powinna zmniejszyć objętość o ponad połowę, a
syrop mieć konsystencję płynnego
miodu. Ja gotowałam około 4 godzin, do momentu, gdy
syrop zgęstniał na tyle, że oblepiał łyżkę.* Jeżeli posiadasz termometr cukierniczy po wymieszaniu składników, postaw rondel na ogniu i gotuj do momentu, gdy płyn osiągnie temperaturę 106°C. Zdejmij z ognia i pozostaw na około godzinę.
Imbir możesz przechowywać w
syropie lub odcedzić i, jeszcze ciepły, obtoczyć w cukrze. Strząchnij nadmiar
cukru i rozłóż do wysuszenia przez kilka godzin lub całą noc.
Imbir w
syropie przechowuj w lodówce (wytrzyma tam przez około rok), natomiast obtoczony w cukrze umieść w szczelnym pojemniku i przechowuj przez kilka miesięcy.Smacznego :)