ßßß Cookit - przepis na Syrop dyniowy do kawy

Syrop dyniowy do kawy

nazwa

Wykonanie

Do tej pory przygotowywałam sobie latte dyniowe na bieżąco. Postanowiłam jednak skorzystać z przepisu Viri na syrop do kawy i móc cieszyć się dyniową kawą bez większych przygotowań. Syrop wyszedł niezwykle aromatyczny. Kawa z jego dodatkiem posmakowała nawet mojemu mężowi, który nie przepada ani za kawą, ani za dynią.
Składniki:
125 ml wody
50 g cukru trzcinowego
75 g puree z dyni
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Gotować na niewielkim ogniu przez około 20 - 30 minut. Mieszać od czasu do czasu i kontrolować stopień gęstości syropu. W razie potrzeby można syrop zmiksować, chociaż ja tego nie robiłam. Gotowy syrop przelać do butelki. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Dolewać do kawy w zależności od preferencji, od 1 łyżeczki do 2 łyżek.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/10/Syrop-dyniowy-do-kawy-1.html