ßßß Cookit - przepis na Syrop piernikowy

Syrop piernikowy

nazwa

Wykonanie

Zaatakowała nas zima. Co prawda w Krakowie przyniosła mało śniegu, ale wiatru nie szczędzi. Trzeba się więc jakoś rozgrzewać. Proponuję cudowny syrop piernikowy, idealny do porannej owsianki, czy kawy :)
Inspiracja
200ml wody
150g cukru trzcinowego
łyżka przyprawy do piernika
1/2 łyżki cynamonu
1/4 gałki muszkatałowej
3 goździki
szczypta świeżo utartego imbiru
Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Mieszamy od czas do czasu, aby cukier się nie przypalił.
Następnie wsypujemy przyprawę do piernika, cynamon, goździki, imbir i gałkę muszkatałową. Gotujemy na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje i nabierze koloru, czyli tak ok. 15 minut.
Na koniec przecedzamy, przelewamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/12/syrop-piernikowy.html