Znacie dyniowąkawę ze słynnej sieci kawiarni? Dzisiaj pokazuję Wam przepis na korzenny syropdyniowy potrzebny do zrobienia pumpkin spice latte. Syrop przyda się na jesienną osłodę.2 szklanki cukruszklanka wodylaska cynamonu2 plasterki świeżego imbiru lub pół łyżeczki suszonegopół łyżeczki startej gałki muszkatołowej3 goździkiłyżka cukru waniliowego1/4 szklanki puree z dyni (jak je zrobić tutaj)Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i cukier waniliowy.Podgrzewać aż cukier się rozpuści, a po zagotowaniu dodać wszystkie przyprawy i puree z dyni,Gotować syrop jeszcze 20 minut do zgęstnienia.Wyjąć laskę cynamonu i goździki, można przecedzić przez sitko.Przelać do butelki i zostawić do ostudzenia.Syrop idealnie nadaje się do kawy.