Wykonanie
Dziś mam dla Was propozycję, w której udało mi się zamknąć smak całych świąt. Jest to cudowny deser, do którego wykorzystałem
mandarynki w towarzystwie wspaniałego, aromatycznego
syropu na bazie przypraw korzennych. Nie ma chyba nic bardziej kojarzącego się z Bożym Narodzeniem, jak unoszący się w domu zapach
cytrusów,
cynamonu,
imbiru i innych przypraw korzennych.
Mandarynki gotowane w tym
syropie podałem na ciepło podczas imprezy urodzinowej mojego bloga i cieszyły się sporym powodzeniem. Zatem polecam spróbować! :)składniki:125 g
cukru125 ml
wodykilka
goździków1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
cynamonu3
mandarynkiCukier oraz
przyprawy umieścić na patelni, zalać
wodą i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Zmniejszyć ogień i gotować aż
syrop zacznie gęstnieć (ok. 10-15 minut). Kiedy mieszanina będzie gęstnieć, dodać
mandarynki obrane ze skóry i obsmażać przez kilka minut. Gotowe
owoce podawać polane
syropem na ciepło lub na zimno.Smacznego! :)