Wykonanie
Od dłuższego czasu poszukuje idealnego przepisu na
dyniowe latte, które można spotkać w popularnych kawiarnianych sieciówkach. Uwielbiam
dynie, a ta w połączeniu z ulubioną
kawą bez której nie zaczynam dnia, jest wyśmienita. Przeglądałam wiele stron, ale większość z nich opiera się na dodawaniu puree z dyni, co nie za bardzo mi odpowiada, szczególnie do delikatnego latte. Po dłuższych poszukiwaniach
doszłam do wniosku, że sama przygotuje swoją wersję
syropu, taką jaka będzie mi smakowała najbardziej. To był doskonały pomysł, bo
syrop wyszedł idealny i żałuję tylko, że zrobiłam go tak mało. :)Składniki:1 szklanka
wody400 g dojrzałej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę1 szklanka
cukru1/5 łyżeczki
cynamonu1/5 łyżeczki
kardamonu1/5 łyżeczki zmielonego suszonego
imbiru1/5 łyżeczki
przyprawy korzennej1/10 łyżeczki
gałki muszkatołowej7
goździkówPrzygotowanie:
Dynię wrzucić do rondla i smażyć przez około 5 minut, aż zacznie puszczać
soli. Zalać
wodą i pod przykryciem gotować na średnim ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie
dynia powinna się rozpadać pod naciskiem drewnianej łyżki.
Dynię rozgnieść lub zmiksować. Ostudzić.Puree z dyni przecedzić na gazie, dobrze odciskając z soku, powinno go wyjść całkiem sporo. Płyn pozostawić, a resztę wyrzucić. Przelać otrzymany sok z powrotem do rondelka. Dodać
cukier i
przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 15 minut. W razie potrzeby, jeśli chcemy gęstszy sos, gotować jeszcze chwilę. Po ostudzeniu
syrop jeszcze zgęstnieje.