Wykonanie
Kapusta włoska, niskokaloryczna, pełna witamin, najbardziej lekkostrawna spośród wszystkich
kapustnych. Smakiem i wartością odżywczą przewyższa
kapustę białą. Zawiera magnez, wapń ( w 100 g -77 mg ), sód, potas, mangan, fosfor, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, kwas nikotynowy. Najwięcej też zawiera siarki, która korzystnie wpływa na wygląd i kondycję włosów oraz paznokci - wzmacnia je, zapobiega ich łamliwości i kruchości.Najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu, bo lużne główki z kędzierzawymi liśćmi łatwo pokroić i w 10 minut możesz podać duszoną jarzynkę. Świetny dodatek do każdego drugiego dania.Składniki :
1/2 główki
kapusty włoskiej1 łyżeczka
mąkisól,
pieprzspora szczypta
cukru1 łyżka
octu lub
soku z cytrynyWykonanie:
kapustę pokroić w grube 2- cm paski. Umieścic w rondlu, podlać małą ilością
wody i gotować niecałe 10 minut do miękkościłyżeczkę
mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej
wody, połączyć z
kapustą, zagotować
kapustę posolić do smaku, oprószyć
pieprzem, dodać
cukier i zakwasić
octem. Podawać na ciepło. Podałam z kotletami mielonymi z
orzechami włoskimi. Przepis tutaj .ŻYCZĘ SMACZNEGO !